Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Turskoj prosvjedi zbog serije u kojoj je sultan Sulejman Prvi Veličanstveni prikazan kao alkoholičar i ženskar.


Stotine prosvjednika uništavaju sve što promovira seriju, a televiziju koja je prikazuje gađali su jajima. Smatraju da se šalje kriva slika o sultanu koji je bio pravedna i moralna osoba. Nakon prvog prikazivanja - televizija je zaprimila 70 tisuća pritužbi na seriju.

Neka se slome ruke onih koji bacaju blato na sliku Osmanskog carstva' - uzvikuju prosvjednici razočarani serijom koja sultana nije pokazala kao pravednu i moralnu osobu. Razbjesnila ih je do te mjere da su uništavali sve što reklamira seriju.

Serija 'Raskošno stoljeće' govori o sultanovoj moći i utjecaju, no priča je krenula iz harema i to začinjena alkoholom.

'Harem je vrlo intiman prostor u kojem živi sultanova obitelj. Ušli smo tamo i izazvali kritike. Približili smo sve te nedodirljive i poštovane likove nama. Tako smo ih mogli doživjeti kao ljudska bića sa svim strahovima i strastima.', izjavio je scenarist Meral Okay.

Glavni glumci ne boje se prosvjednika. Čak ni glumica koja je tumači lik sultanove ljubavnice: 'Istražila sam lik koji ću igrati. Drago mi je što igram povijesnu osobu. Dajem sve od sebe osjetim energiju karaktera - ona je jako kompleksna i nepredvidjiljiva osoba', izjavila je Meryem Uzerli.

A je li serija uistinu uvreda za tursku povijest - uskoro će se izjasniti i vlada koja je najavila da će poduzeti potrebne mjere. Očito su se Turci ugledali na Amerikance koji su nedavno zaustavili prikazivanje serije o Kennedyjevima jer im se nije svidjelo kako su prikazani.

>> Prosvjed islamista zbog golotinje u turskoj seriji