Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S filmom 'Ni na nebu ni na zemlji', redatelj Jason Reitman je, čini se, uspio pokoriti oba tabora, kritičarski i gledateljski, koji su nerijetko suprotstavljeni. Film 'Mjesec' je spas za sve ljubitelje prave, čiste znanstvene fantastike.


Kino: NI NA NEBU NI NA ZEMLJI - Ocjena: 9/10

(Up in the Air) Režija: Jason Reitman, Uloge: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton

Redatelj Jason Reitman prije dvije godine je režirao odličan i iznimno prihvaćeni film 'Juno', a sada se vratio u velikom stilu sa naslovom 'Ni na nebu ni na zemlji'. Gorko slatka priča 'Juno' bila je svojevremeno favorit kritičara, ali ipak to nije bio film koji je oduševio šire mase.

Vezani članci Slika nije dostupna Svi bruje o njoj: Tko je 'hrvatska senzacija' koja je zavela slavnog glumca? Slika nije dostupna Kakav 'čistunac': Nikad ne nosi isti par čarapa dvaput!

S filmom 'Ni na nebu ni na zemlji', Reitman je, čini se, uspio pokoriti oba tabora, kritičarski i gledateljski, koji su nerijetko suprotstavljeni. Tome u prilog najbolje idu nagrade i nominacije za nagrade koje je film osvojio, Zlatni globus i BAFTA. Ipak, o popularnosti i općeprihvaćenom divljenju novim Reitmanovim filmom najbolje govori čak šest nominacija za Oscara. George Clooney je ove godine jedan od najvećih favorita za Oscara, dok je repriza Zlatnog globusa odnosno trijumf u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, vrlo izgledan i na ceremoniji pozlaćenih kipića.

'Ni na nebu ni na zemlji' je egzistencijalistička humorna drama nastala na temelju romana Waltera Kirina. Clooney briljira u ulozi šarmantnog i slatkorječivog stručanjaka za davanje otkaza. Njegov dom su aerodromi i avioni, konstantno je na putu jer je njegov zadatak dati otkaz radnicima diljem Amerike kada to zbog straha i nelegode ne mogu šefovi. Stvari se zakompliciraju kada započne naoko površnu vezu s kolegicom Alex Goran, s kojom djeli zajednički elitistički i egocentrični pogled na svijet. No, ljubav mijenja čovjekov pogled na svijet, a ironično majstoru za davanje otkaza počinje prijetiti upravo ta opasnost.

'Ni na nebu ni na zemlji' je izvrstan film kojeg karakterizira nenametljiva režija, zanimljivi likovi i sjajne uloge. Najbolje od svega jest činjenica što se ispod površinske lepršavosti i užitka u lagodnom životu skriva tjeskoba, usamljenost i duboko nezadovoljstvo.

'Ni na nebu ni na zemlji' nije film popunjen velikim mislima i filozofskim raspravama na temu kako treba živjeti. To je jednostavno film koji na svima razumljiv način konstatira da su i život i ljubav komplicirane pojave u kojima svatko od nas mora naučiti plivati. Sve u svemu riječ je o odličnom ostvarenju koje se jednostavno mora pogledati.

MJESEC - Ocjena: 9/10

(The Moon) Režija: Duncan Jones, Uloge: Sam Rockwell, Kevin Spacey

Konačno. Činilo se da su filmaši potpuno zaboravili što je to pravi SF film. Žanr se u potpunosti u mediju filma razvodnio, a kontradiktorno, razvoj tehnike koja omugućuje nevjerovatne vizualne efekte, svemu je tome ustvari pogodovao. SF je postao mekan i svakako se sve više i više približio fantasyju. Znanstvena komponenta u žanru postala je manje bitna.

Ipak, stigao je spas za sve ljubitelje prave, čiste znanstvene fantastike. Režiser debitant Duncan Jones snimio je pravi pravcati hard core znanstveno fantastični film. Svi oni koji znaju što je pravi hard core SF i koji ga cijene istinski će uživati u ovom pravom malom remek djelu.

'Mjesec' je svojom vizualnom komponentom, ali i atmosferom koja izaziva nelagodu kod gledatelja iznimno blizak kultnim ostvarenjima poput '2001. Odiseje u svemiru' Stanleyja Kubricka i 'Solarisa' Andreja Tarkovskog.

Tema filma, robovsko iskorištavanje ljudskih klonova, dobilo je na ozbiljnosti ponajviše zbog odličnog retro SF ugođaja koji krasi film od prvog do posljednjeg kadra. Naime, u filmu nema ni traga kompjuterske animacije. Sva scenografija je u potpunosti napravljena od čvrstog materijala, a svemirska vozila i površina Mjeseca su makete.

Staromodni pristup snimanja znanstveno fantastičnog filma pravo je vizualno osvježenje u moru pretjerivanja s kompjuterskom animacijom i dokaz da napredak tehnologije nikada neće biti od krucijalne važnosti za pričanje zanimljive priče u mediju filma.

Sam Rockwell je jedini glumac koji se pojavljuje na ekranu, u tom smislu treba izuzeti nekoliko kratkih kadrova u sklopu videofonskih razgovora. Rockwellov nastup zaslužuje najviše ocjene jer jednako efektno utjelovljuje originalnog sebe i svoje klonove.

S druge strane, odlični Kevin Spacey je u ovom egzistencijalističkom SF prisutan samo glasom koji je posudio robotu-kompjuteru Gertyju. Sličnost s Kubrickovim HAL-om 9000 je svakako namjerna i genijalno izvedena.
Ukratko, 'Mjesec' je film koji niti jedan ljubitelj znanstvene fantastike ne bi smjeo propustiti.

Prijašnje recenzije: Lako zaboravljivi 'Susreti četvrte vrste'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju