Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usporedba grudi tri generacije žena iz iste obitelji rezultirala je zaključkom da su grudi žena svakom generacijom sve veće, a proizvođači grudnjaka svakih desetak godina izrade novi, veći broj.


69-godišnja Yvonne Clark nosi grudnjak veličine 36B, njezina 51-godišnja kćer Angela Stanton je velične C, dok su grudi unuke Tracey  veličine 32G.

Vezani članci Vrući prizori Sloboda! Spremne su za ležerni vikend pa su se već raskomotile i opustile Pohvalile se atributima Uska odjeća puca im po šavovima, a napetost je dovela i publiku na rub sjedala

Neki će Tracy nazvati sretnicom, ali veličina njezinih grudi je znanstvena činjenica. Grudi žena se povećavaju sa svakom novom generacijom.

Prosječna veličina grudnjaka u Velikoj Britaniji je prije samo deset godina bila 34B, a sada je 36C.

Stoga su mnoge tvrtke koje proizvode žensko donje rublje, u proizvodnju pustile veće veličine.

'Od kad se otvorila naša trgovina 1999. primjetili smo da se potražnja za većim grudnjacima povećala. Mnoge žene sada nose veličinu K', rekla je Jacqui Geraghty, iz Bravissima.

Postavlja se pitanje zašto žene imaju veće grudi?

Neki stručnjaci kažu da se porast veličine može objasniti i mnogim plastičnim operacijama kojima se povećavaju grudi. Svake se godine u grudi ugradi 10.000 implantata.

Drugi stručnjaci ističu utjecaj hormona. Tvrde da je tkivo grudi vrlo osjetljivo na hormone, naročito prije menstruacije kada neke žene čak imaju osjećaj da im treba veći grudnjak.

'Postoji mogućnost da kontracepcijska pilula stimulira rast grudi', kaže profesor Pierre-Marc Cilles Bouloux.

Treći pak sugeriraju da utjecaj na povećanje grudi imaju sve veće razine umjetnih hormona u hranidbenom lancu.

No, najvažniji i najizgledniji razlog rasta grudi je povećanje težine. Od 1950-ih prosječnoj ženi se povećao struk od 69,85 do 86,36 centimetara.

'Poznato je da su ljudi sve veći, teži, deblji. Povećanjem ukupne tjelesne mase, povećava se i veličina pojedinih dijelova tijela, pa tako i grudi', dr. Joanna Scurr sa sveučilišta Portsmouth dala je vrlo jednostavan odgovor.