Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više nema potrebe biti astronaut kako bi prošetali svemirom. Sve što trebate je 35 milijuna dolara i volja za riskiranjem života.


Privatna tvrtka iz Sjedinjenih Država već je poslala tri bogata kljenta na međunarodnu svemirsku postaju Mir za ''samo'' 20 milijuna dolara ''po glavi''. No sada su objavili i novu ponudu. Za šetnju van svemirske postaje treba platiti ''svega'' dodatnih 15 milijuna dolara. 

Vezani članci Jelen i turist Previše se približio ogromnom jelenu pa ubrzo shvatio da s njim nema šale Motika, ilustracija Vlasnik restorana u Dalmaciji motikom napao Poljaka: "Pljunuo mi je u lice i tanjur. Bojao sam se za svoj život"

"To je zaista posebno. Takvo nešto napravilo je svega nekoliko astronauta,'' izjavio je Eric Anderson, izvršni direktor Space Adventures Ltd.

Jedan od nekadašnjih astronauta NASA-e Kathy Thornton, u tvrtki koja prodaje štenje svemirom, radi kao savjetnik. 

"To je zaista poseban osjećaj, osjećaj slobode. Kao da ste i vi satelit'', izjavio je Thornton. 

S blagoslovom ruske svemirske agencije, Space Adventures organizira putovanja za prve svemirske turiste. Putovanje uključuje posjet kapsuli Soyuz, osmodnevni boravak na međunarodnoj svemirskoj postaji i 90 minuta šetnje van postaje u svemirskom odjelu. 

Plan novih putovanja prema svemiru još uvijek treba odobrenje ostalih partnera na međunarodnoj svemirskoj postaji, uključujući i NASA-u, no Anderson je uvjeren kako neće biti nikakvih problema. Međutim NASA se za sada nije izjasnila o toj ideji.

"Svi će biti pokraj vrata, jako blizu broda, a i svakoga će pratiti jedan astronaut'', objasnio je Anderson. 

Jedan od nekadašnjih astronauta, Jerry Linenger, koji je gotovo poginuo u veljači 1997. godine spuštajući se na svemirsku postaju Mir, izjavio je kako svemirski turisti najvjerojatnije nisu baš previše mudri. 

Ako svemirski turist bude imao nekakav problem izravno će dovesti u opasnost i astronauta koji je u njegovoj pratnji. S druge strane ako astronaut bude imao problem, turist mu baš neće biti od neke pomoći. 

Ipak, astronauti se slažu da je ''šetnja'' svemirom nezamjenjiv doživljaj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju