Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostaci kostura za koji znanstvenici pretpostavljaju da je pripadao ženskom djetetu, star čak 3,3 milijuna godina pronađeni su u etiopskoj regiji Dikika.


Kosti žena "australopithecusa afarensisa" paleontolozi uspiju pronaći iznimno rijetko, a ostaci dječjeg skeleta iz Dikike pripadaju istoj vrsti kojoj pripadaju ostaci kostura odrasle osobe pronađene 1974. kojemu su nadjenuli nadimak "Lucy", do sada najstariji ljudski predak poznat znanstvenicima. 

Vezani članci Slika nije dostupna Pronađen kostur ratnika star 4.500 godina Slika nije dostupna Pronađen kovčeg s dijelovima tijela

Stručni časopis Nature, u kojemu su objavljeni podaci, prenosi kako je otkriće i očuvanost kostura oduševio paleontologe. 

Vjeruje se da je pronalazak odlično očuvanog gotovo cijelog dječjeg kostura izvanredna mogućnost za detaljnija istraživanja o davno izumrlim ljudskim precima. 

Kostur je pronađen još 2000. u jednome bloku pješčenjaka. Paleontolozima je bilo potrebno čak pet godina iznimno napornog posla da na svjetlo dana izvuku cijeli skelet djevojčice čija je lubanja očuvana gotovo savršeno. 

"Fossil iz Dikike omogućit će nam nova saznanja o australopithecusu afarensisu", rekao je direktor Instituta Max Planck Zeresenay Alemseged. 

Znanstvenici smatraju kako se kostur dobro očuvao jer je bio vrlo brzo prekriven sedimentom tijekom neke poplave. 

Rani čovjekov predak imao je sitne zube i malen mozak no stajao je uspravno i hodao na dvije noge. Znanstvenici smatraju da je djevojčica iz Dikike bila u stanju i vrlo spretno penjati se po krošnjama stabala. 

Profesor Fred Spoor s Londonskog Sveučilišta izjavio je kako ovaj pronalazak znanstvenicima omogućuje "detaljan uvid u to kako su se naši davni preci razvijali i ponašali u razdoblju kada su bile sličniji čimpanzama koje su hodale na stražnjim nogama nego današnjem čovjeku". 

Kostur "Lucy" pronađen u etiopijskom Hadaru 1974. pripada istoj vrsti kao djevojčica iz Dikike. Više od 20 godina "Lucy" je bila najstariji ljudski predak poznat znanstvenicima.