Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno tijekom 2002. i 2003., kojim je obuhvaćeno 600 stanovnika otoka Raba i Visa, pokazalo je da otočani drže kako su njihove tjelesne funkcije i vitalnost iznad hrvatskog prosjeka.


Srednja dob ispitanika bila je 55 godina, a istraživači Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" iz Zagreba ispitivali su kakvoću različitih vidova zdravlja otočana, primjenjujući poseban, za tu svrhu projektirani upitnik.

Vezani članci Vatrogasci na mjestu požara u staračkom domu u Otoku Vatrogasci kombijima premještali štićenike: Zbog požara evakuiran starački dom u Međimurju Magarac, ilustracija Turisti na nenaseljenom otoku kod Šibenika zatekli dva magarca u lošem stanju: "Popili su 20 litara vode..."

Pokazalo se da otočani manje od kontinentalaca osjećaju zdravstvene smetnje, manje pate od bolova i smatraju da imaju više životne energije,navodi se u stručnom osvrtu dr.
Daria Sambunjaka, objavljenom u "Liječničkim Novinama".

Istraživači koji su rezultate istraživanja objelodanili i u "Croatian Medical Journalu", smatraju da je "otočka vitalnost" posljedica mediteranske prehrane i povoljnih klimatskih uvjeta.

Uz to, upozoravaju i na svojevrsnu prirodnu selekciju - bolesniji su napustili otoke i otišli na kopno u potrazi za boljom zdravstvenom skrbi, a zdraviji ostali na otocima.

Da sve nije tako ružičasto govori činjenica da su otočani svoje društveno stanje ocijenili gorim od opće hrvatske populacije. Požalili su se na zemljopisnu i društvenu izoliranost.

Sambunjak zaključuje da bi uz subjektivne procjene u nekom budućem istraživanju trebalo ozbiljnije u obzir uzeti objektivne, osobito zdravstvene pokazatelje.