Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački umirovljenici su unatoč uvriježenom suprotnom mišljenju u boljem materijalnom stanju od ostatka društva, priopćio je Njemački institut za ekonomska istraživanja.


"Umirovljenici u prosjeku raspolažu s većim prihodima od recimo mladih roditelja", rekao je predstavnik DIW-a Markus Grabka za "Frankfurter Allgemeine Zeitung". On je ustvrdio da umirovljenički par u prosjeku raspolaže sa 104 posto prosječnih prihoda dok istodobno mladim parovima s djecom na raspolaganju stoji samo 86 posto.

Vezani članci Vili Beroš Beroš o okupljanju zbog misnog slavlja na kojemu je bila i Markotić: ''Mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve'' Cjepivo protiv koronavirusa Umirovljenici očekuju žurnu reakciju predsjednika i premijera: ''Spriječite eksperimentiranje s građanima starije dobi''

I stručnjak za sustav mirovinskog osiguranja Sveučilišta u Freiburgu, Bernd Raffelhueschen smatra da njemačkim umirovljenicima ide puno bolje nego što to mediji pokazuju.

"Navodno siromaštvo u starosti je jedno od najnapuhanijih tema današnjice", rekao je Raffelhueschen. On je zaključio da je vjerojatnost da ćete u Njemačkoj naletjeti na siromašno dijete pet puta veća nego da ćete sresti siromašnog umirovljenika.

"Njemačka nikada nije imala tako bogate umirovljenike", zaključio je Raffelhueschen. On je istodobno u razgovoru za državnu TV postaju ARD zaključio da će problem siromašnih umirovljenika nastupiti za tridesetak godina ukoliko se ne izvrši temeljna reforma sustava mirovinskog osiguranja.

Programi državne televizije ARD ovaj tjedan su proglasili tematskim tjednom pitanja starosti i društva koje stari reagirajući tako na zadnjih godina vrlo intenzivnu raspravu o starenju društva i posljedicama tog fenomena za gospodarski sustav zemlje.