Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U svečanu mimohodu sudionika 41. vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega danas je vinkovačkim ulicama prošlo više od 3000 članova 76 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, koja njeguju hrvatski izvorni folklor.


Riječ je o središnjoj priredbi Vinkovačkih jeseni koju je ove godine, na gradskim ulicama, po procjeni policije, promatralo oko 20.000 posjetitelja. 

Vezani članci Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..." Napad sjekirom u Vinkovcima Huligani mu nakon utakmice razrezali uho i vikali "Je*o te Hajduk!", potresena kći za DNEVNIK.hr: "Moj otac je izgubio dvije litre krvi, bio je pun hematoma"

Odjeveni u narodne nošnje, članovi folklornih skupina u mimohodu su povremeno zastajali i pjesmom i plesom predstavili kraj iz kojeg dolaze, a kraći folklorni program svaka od skupina izvela je i na središnjoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića. 

Tu su mimohod pratili brojni uzvanici i gosti, među kojima i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. 

Početak svečanog mimohoda sudionika 41. vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega označio je gradonačelnik Karlić sa središnje pozornice dopuštenjem konjanicima na početku svečane povorke u kojoj su se nalazili i članovi vinkovačkoga Kulturno-umjetničkog društva "Tkanice" odjeveni u građansku nošnju kakva se nosila u Vinkovcima u početku 19. stoljeća, te pobjednice regionalnih natjecanja u Slavoniji za najljepšu djevojku i snašu u narodnoj nošnji. 

Kad je prošlo svih 25 bećarski ukrašenih konjskih zaprega, mimohod je završio okupljanjem sudionika na Gradskom stadionu i zajedničkim šokačkim kolom. 

Vinkovačke jeseni, ove godine posvećene slavonskom bećaru, u okviru kojih je održano 60-ak folklornih, gospodarskih, kulturnih i športskih priredaba, svečano se zatvaraju večeras na Trgu Vinkovačkih jeseni u 21 sat.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju