Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izgleda da sa grimase i izrazi lice koje pravimo kad smo sretni, ljutiti ili tužni prenose s koljena na koljeno, kažu izraelski znanstvenici, koji su proučavali izraze lica među osobama povezanim rodbinskim vezama.


Prema rezultatima zaključili su da su izrazi lica nasljedni, što potvrđuje Darwinovu tezu postavljenu još 1872. godine.

Vezani članci Renesansne bebe U renesansi očito nisu znali slikati bebe, pogledajte samo ove spodobe Slika nije dostupna VIDEO: Nervozu generala otkrivalo je tek plitko disanje i stiskanje čeljusti

- Zaključili smo da su pojedini izrazi lica tipični za pojedine obitelji, nešto poput "ličnog potpisa", priopćili su znanstvenici.

Znanstvenici su proučavali izraze lica 21 volontera koji su od rođenja slijepi i uspoređivali ih s izrazima lica njihovih rođaka koje nemaju isti hendikep.

Volonteri su "pravili face" kad su ih znanstvenici tražili da grimasom izraze osjećaj sreće, tuge, ljutnje, gađenja, šoka, iznenađenja, koncentracije i sl. te snimali te grimase.

Kada su zapažanja usporedili sa "facama" koje su na iste podražaje radili njihovi rođaci, otkrili su da njihovi slijepi rođaci, iako nikad nisu vidjeli takve grimase, prave praktički iste izraze lica.

- Izrazi lica tipični su za pojedine obitelji, oni su nam urođeni i evolucijski utemeljeni. Sljedeći nam je korak da pokušamo otkriti točne gene koji prenose tu informaciju, izjavila je Gili Peleg, voditeljica znanstvenog tima.

Ovo bi otkriče, kaže, moglo utjecati i na proučavanje autizma, kod kojeg su upravo izrazi u središtu pozornosti pri pokušaju određivanja stanja ili raspoloženja pacijenta.