Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanka Lynn Sterling pokušala je prodati mumificirane ljudske ostatke preko eBaya no policija ih je zaplijenila i utvrdila da se radi o ostacima koji pripadaju škotskoj zbirki iz 19. stoljeća.


Policija je dodala da je zatvorila istragu i da ne namjerava podići tužbu, a ostaci su zaplijenjeni 10. listopada nakon što su primjećeni na internetskoj dražbi.

Vezani članci FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici Patuljasta mumija pronađena u pustinji Atacama u Čileu (Foto: AFP) e Riješen misterij patuljaste mumije: Nije izvanzemaljac, ali prava je istina gotovo jednako čudna..

Antropolog s Michigan sveučilišta izjavio je da se radi o ostacima s početka 19. stoljeća te da su pripadali škotskom anatomu Allenu Burnsu.

Zbirka je donesena u Sjedinjene Države 1820. godine i smještena je bila u Medicinskoj školi sveučilišta Maryland. Radi se o ostacima djeteta u dobi od 6 do 9 godina.

"Medicinska mumija je vrlo važan povijesni primjerak i trebala bi biti vraćena u Burns zbirku", objavila je policija dodajući da su neki primjerci nestali iz zbirke tijekom godina.

Lynn Sterling je izjavila da je ostatke dobila do prijatelja koji joj je rekao da ih je pronašao kada je s tvrtkom rušio jednu detroitsku školu prije 30 godina.