Obavijesti Pretražite Navigacija

Grad sa samo tri telefona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gradiću Barghama u sjeveroistočnoj indijskoj državi Bihar, telefoniranje je često nemoguć poduhvat jer to mjesto ima 20.000 stanovnika i sveukupno tri telefona, premda je zavičaj državnog podtajnika za telekomunikacije.

U Bhargami postoji samo jedan telefon čiji vlasnik uz novčanu naknadu dopušta sugrađanima da upućuju ili primaju pozive. Teškoću ne predstavlja samo red za telefon već i kako saznati da ste dobili poziv. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasti zaključile 'Pametni telefoni štetni za nacionalnu sigurnost' Slika nije dostupna Pravo na privatnost Anonimnost mobitela koristi samo kriminalcima?

Vlasnik telefona tako je postavio megafone po cijelom mjestu
preko kojih doziva one koji su traženi na telefon. Ta usluga pak dodatno stoji 5 rupija, odnosno 10 centi eura.

"Objavim ime putem megafona a ljudi obično dođu nakon pet minuta. S tim sistemom nikada nismo imali problema i svatko plati pet rupija za poziv. Njima je to prihvatljiva cijena a meni dobar izvor zarade", objašnjava telekomunikacijski monopolist Heera Khan.

U Indiji, punoj paradoksa, s jedne se strane događa brz razvoj gospodarstva, informatičke i telekomunikacijske tehnologije a s druge, primjerice, kao da nikakvo čudo ne predstavlja to što upravo u mjestu iz kojeg dolazi podtajnik za telekomunikacije nema telefona i što su jedina tri došla zahvaljujući privatnim operaterima.

No nezadovoljstvo je sve jače. Stotinjak mještana prosvjedovalo je pred kućom podtajnika tražeći da se u to područje dovedu barem telefonske linije kako bi se potom mogli postavljati i priključci. 

Na tom području nema ni dobre pokrivenosti za mobilne telefone, a telekomunikacijske usluge pružaju privatni operateri. Podtajnik Shakeel Ahmad je obećao da će stvar iznijeti pred ministra ali predviđa da će rješavanje tog problema dugo potrajati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene