Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka akademija za film objavila je širi popis od 15 dokumentarnih filmova koji kandidiraju za godišnju nagradu Oscar, a čak osam filmova bavi se prošlim ili sadašnjim ratovima.


Među izabranima je i najveći favorit 'Sicko' Michaela Moorea u kojem žestoko napada američki zdrastveni sustav, potom film o abortusu 'Lake of Fire' i kineski 'Glasajte za mene' koji se bavi kineskim osnovnoškolcima.

Vezani članci Josip Ostrogović HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika pozitivan na koronavirus Dodjela Oscara, oscar kipić (Foto: Pixsell) Odgođena dodjela Oscara iduće godine zbog pandemije koronavirusa, otkriven je novi datum

Tri se filma bave ratom u Iraku, 'No End in Sight' o propasti američke politike u Iraku, 'Body of War' o povratku paraliziranog vojnika, te 'Operation homecoming'.

Film 'Taxi to the Darkside' govori o afganistanskom taksisti u
američkoj vojnoj bazi u Kabulu, a 'Nanking'" o masakru 300.000 civila u tom kineskom gradu za vrijeme japanske okupacije. Ovaj je film bio uzrokom diplomatskih nota između Kine i Japana. Bačene atomske bombe na Hirošima i Nagasaki tema su filma 'White Light/Black Rain', 'The Rape of Europa' nacističkom krađom umjetnina tijekom Drugoga svjetskog rata, a 'War/Dance' djecom-vojnicima u Ugandi.

Među onima koji nisu ušli u uži izbor su dokumentarac o misiji Apolla 11 'In the Shadow of the Moon' i 'The Devil Came on Horseback' o ratu u Darfuru.

Konačna lista od pet filmova-kandidata bit će poznata u siječnju, a proglašenje dobitnika Oscara je 24. veljače.