Podno Velebita smjestio se grad Senj poznat po bogatoj kulturnoj baštini, jakim naletima bure te po zanimljivoj prošlosti kada je bio simbol borbe za slobodu u Hrvatskoj.


Iako je Senj osnovan prije više od 3000 godina svoj prvi procvat doživljava u vrijeme rimske vladavine. Rimljani su grad nazvali Senia te ga pretvorili u glavno trgovačko, prometno i kulturno središte na Jadranu.

Vezani članci Slika nije dostupna Putovanje cestom turizma i povijesti Slika nije dostupna Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi

U to su vrijeme izgrađeni gradska vijećnica, antičke terme i vodovod, hramovi te brojni drugi objekti. Ipak, grad je na vrhuncu svoje moći razrušen u velikoj seobi naroda.

U srednjem vijeku na ove prostore dolaze Hrvati te na ruševinama Senije podižu Senj. Grad se u svojoj hrvatskoj povijesti istaknuo kroz dva važna djelovanja. Senj je u ranom srednjem vijeku bio poznat po promicanju glagoljice.

>>Karneval u Senju: 2.500 maskiranih posjetitelja

Senjski je biskup u 13. stoljeću od pape dobio dozvolu da liturgiju drži na glagoljici te je postao jedini katolički biskup koji je u to vrijeme koristio narodni jezik, a ne latinski. Također, u Senju je osnovana i prva glagoljaška tiskara u Hrvatskoj.

Senjski uskoci

Senj se također iznimno istaknuo po svojoj obrani od tuđinske vladavine. Potaknuti napadima Turaka i Mlečana, u Senju su se formirali vojni obrambeni odredi, poznati kao znameniti senjski uskoci.

Borci za slobodu Senja, ali i obližnjih prostora, godinama su branili grad te nanosili veliku štetu vojsci Osmanskog carstva i Venecije. Uskoci su branili Senj sve do primirja Habsburške Monarhije s neprijateljima.

Tada ih je vlast raselila iz Senja što je bio dio nagodbe. Ipak, uskoci su zbog svog junačkog otpora mnogo jačem neprijatelju ušli u legendu hrvatske povijesti.

Zlatno razdoblje Senja

Nakon prekida borbi, Senj je ušao u mirno razdoblje te se zbog svog važnog prometnog položaja razvio u jedan od najznačajnijih gospodarskih i kulturnih centara Hrvatske. Bilo je to njegovo zlatno razdoblje kada je izgrađeno mnogo gradskih znamenitosti.

Također, u to su vrijeme u Senju djelovali najpoznatiji hrvatski književnici toga vremena poput Silvija Strahimira Kranjčevića, Vjenceslava Novaka i Milutina Cihlara Nehajeva.

Upravo je iz tih bogatih povijesnih razdoblja Senj naslijedio bogatu kulturnu baštinu. Uz brojne sakralne znamenitosti, najveća atrakcija Senja i simbol grada je tvrđava Nehaj, koju su izgradili uskoci 1558. godine.

>>Grad Senj slavi svoj dan!

Kockastog je oblika, a visoka je 18 metara te se s nje pruža jedinstven pogled na grad i njegovu okolicu, na planine Gorskoga kotara, Učku i Velebit te na otoke Rab, Cres i Krk.

U prošlosti je bila ključ senjske obrane, a danas se u njoj održavaju razne manifestacije te je posjećuju brojni turisti koji žele osjetiti ugođaj slavne senjske prošlosti i uskočkog junaštva. U tvrđavi se mogu razgledati povijesni predmeti, oružje te odore u sklopu stalnih izložba.

Povijesnu ostavštinu Senja čuva i Gradski muzej koji se nalazi u palači obitelji Vukasović te koji brojnim zbirkama otkriva tajne radoznalim posjetiteljima. Stoga je Senj idealna destinacija za otkrivanje bogate hrvatske povijesti.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju