U samoj blizini Šibenika, prekrasnog grada pod zaštitom UNESCO-a kojeg krasi svjetski poznata katedrala Sv. Jakova, smjestilo se izvorno Dalmatinsko etno selo koje svoje posjetitelje vraća u prošlost i upoznaje ih sa starim načinom života.


Smješteno u samom srcu Solarisa, Etno selo jedinstvena je atrakcija hrvatske turističke ponude. Radi se o replici starog dalmatinskog sela koje oduševljava svojom izvornošću. Onoga trena kada se zakorači na staru kamenu uličicu ulazi se u jedan sasvim novi, već pomalo zaboravljeni svijet.

Vezani članci Motor na zebri Prizor iz Šibenika zbunio promatrače: Parkirao nasred zebre, a neki opravdavaju takvo ponašanje Michael Jordan i Yvette Prieto na jahti u Šibeniku Jordana u Šibeniku dočekala gomila obožavatelja, no legendarni košarkaš ostao je uživati na jahti s lijepom suprugom

Selo čine kamene kućice i popločena dvorišta koja posjetiteljima nude priliku da dožive tradicionalnu Dalmaciju zajedno sa svim njezinim čarima. Ulaskom u Selo, užurbani tempo života, barem nakratko, ostavljate iza sebe i krećete u jednu sasvim novu avanturu.

>> Iznenađujuća pustinja Blaca na otoku Braču

Na samom ulazu nalazi se stari mlin s vodenicom, star više od 100 godina, koji i danas vrijedno melje žito. U Etno selu ne proizvodi se samo domaće brašno, nego i rakija u staroj dvjestolitarskoj pecari te maslinovo ulje. Izvorna uljara obrađuje domaće masline koje rastu na više od 1500 stabala oko sela. A, u vrtu ove nesvakidašnje atrakcije raste i domaće povrće koje se svakodnevno ubire kako bi uvijek bilo svježe za sve goste.

Naravno, sve delicije spremljene u Dalmatinskom etno selu moguće je isprobati u autohtonom restoranu koji se nalazi u jednoj od kućica. Topli kruh spremljen ispod peke, domaći pršut i sir te tradicionalna riblja jela samo su neki od specijaliteta koje je moguće isprobati. A za ljubitelje vina, tu je i stara autohtona konoba kojom se širi opojan miris.

>> Posjetite Hum, najmanji na grad na svijetu

Uspomenu na prekrasno Dalmatinsko etno selo možete potražiti u suvenirnici s tradicionalnim proizvodima, a oni kreativniji mogu svoj vlastiti izraditi u tkaonici. Bez obzira na to koji suvenir odaberete u sjećanju će vam sigurno ostati klapska pjesma, trka tovara, sajam starih zanata ili neki drugi etno program koji se svaki dan održava u Selu.

Više preporuka za vikend potražite na: http://onecroatia.info/

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.