Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema najnovijim prognozama, srpanj bi trebao biti poprilično vruć mjesec, i to ne samo zato što to inače jest.


Naime, sezonska prognoza kaže kako je vrlo velika vjerojatnost da će baš ovaj srpanj biti čak i više vruć nego je to u našim krajevima uobičajeno. Uz to, trebalo bi i kiše biti manje od prosjeka, osobito u Lici i Dalmaciji.

Vezani članci Meteorolog Ivan Čačić Jeste li znali koliki je najveći snježni nanos zabilježen u Hrvatskoj? Odgovor donosi Ivan Čačić Ilustracija Meteoalarmi upaljeni za niz regija: Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

Tko može, najbolje bi bilo, put pod noge pa trk prema moru! Naravno, takve sezonske prognoze nisu uvijek baš najpouzdanije pa ćemo se sigurnosti radi, i dalje držati kraćeg vremenskog perioda.

Kako sada stvari stoje, predviđa se uglavnom sunčan i vruć tjedan pri čemu osobito lijepo izgleda ona druga polovica. Oni koji su upravo ovaj tjedan izabrali za godišnji odmor i more, nisu pogriješili. U početku će još ponegdje biti kakvog ljetnog pljuska pri čemu će i temperatura koji stupanj skliznuti, no to, složit ćete se zapravo nije ni loše. Nek se nakon ovog vikenda bar malo rashladimo! Od sredine tjedna sunca će biti još i više.

Opasnosti od opeklina
Osim što u suncu, više manje svi volimo uživati, isto tako uglavnom svi znaju da tijekom ljetnih mjeseci do izražaja dolazi i ona štetna komponenta sunčeva zračenja. Kratkoročno, kao rezultat neumjerenog i neopreznog izlaganja suncu možemo zaraditi opekline, no dugoročno, koža brže stari, a povećavaju se šanse i od malignog oboljenja kože. Zato su posljednjih godina neizostavan dio gotovo svakog ljetnog vremenskog izvještaja i informacije o UV indeksu.

UV indeks
Sam UV indeks u pravilu je, jednostavnim rječnikom rečeno, stupanj opasnosti od UV zračenja koji odgovara učincima na ljudskoj koži. Upravo je ljeti podatak o jakosti utjecaja štetnog sunčeva zračenja od iznimne važnosti, kako zbog povećanih vrijednosti UV indeksa, tako i zbog naše veće izloženosti suncu. Pri tom je neke informacije važno znati.

Zaštita
Sunce ne djeluje jednako na sve tipove kože, kao što jednako ne djeluje ni u svako doba dana, godišnje doba ili na bilo koji geografski položaj. Ono je najjače u podne, ljeti te u tropima. Između 11 i 16 sati ono je u najvišem položaju nad horizontom pa bi u to vrijeme i najviše pažnje trebalo posvetiti zaštiti kože i očiju.

Ne zaboravite da nas preplanulost samo djelomično štiti. Najbolja zaštita je odjeća, i to ona tamnijih boja. Kupanje u bijeloj majici gotovo da nije od pomoći. Bez sunčanih naočala također, bolje ne idite na sunce. Ostalo znate, kreme sa zaštitnim faktorima, šeširi i drugo...

Iza kulisa
Kad je riječ o visini UV indeksa važna je i sama naoblaka. Oblaci generalno umanjuju sunčevo zračenje, no potpunu zaštitu od sunca daju samo niski, debeli oblaci. Moglo bi vas iznenaditi da za dana kad je nebo prekriveno visokim, tankim oblacima vrijednosti UV indeksa mogu biti i veće u odnosu na dane s potpuno vedrim nebom.

Naime, takvi oblaci, iako propuštaju 80% zračenja, pridonose povećanju difuznog UV zračenja. A sunčeva svjetlost na svom putu prema Zemlji se i odbija i lomi te prolazi kroz oblake. Od tla odbijeno UV zračenje jednako je važno kao i ono koje dolazi izravno sa Sunca ili raspršeno iz atmosfere.

Hladovina nas štiti od izravnog UV zračenja, ali ne i od raspršenog i odbijenog koje također može biti toliko jako da izazove opekline. Ako ste na stjenovitoj plaži, uvijek ćete prije izgorjeti nego u borovoj šumi, bez obzira na hladovinu.

Početkom dvadesetog stoljeća u modi je bila izrazito blijeda koža. Preplanula put zavladala je u novije vrijeme, no svjesnost o štetnosti sunčeva zračenja na trenutke ponovno skreće trendove prema svijetlijoj puti.

Ipak, mnogi će dobro utabanu svijest o atraktivnosti tamnije kože više teško promijeniti. Zato je važno, u najmanju ruku adekvatno se zaštititi od štetnog sunčeva zračenja, pri čemu je i informacija o UV indeksu sigurno od velike pomoći.
 

>> Najsigurnije je ljetovati u Dalmaciji!
>> Čuvajte se obilne kiše, počeo Europski monsun!
>> Izazivam vas da uživate u kiši
>> Muke po peludi: Kako vrijeme utječe na alergije
>> Ljeto usred proljeća
>> Nekako s proljeća: Vulkani i čudesa

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju