Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema ozlijeđenih Hrvata

Raste broj žrtava u Grčkoj i Turskoj: Užasne scene iz Izmira, manji tsunami nakon potresa poplavio grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres jačine 7 prema Richteru pogodio je grčko otočje Samos, a štete ima u Grčkoj i u Turskoj. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara. Preminulo je najmanje 17 ljudi, a više od 400 ih je ozlijeđeno. Štete u Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj, velike su.

Veliki potres magnitude 7 prema Richteru pogodio je grčko otočje Samos u Egejskom moru oko 12 sati i 50 minuta.

Potres se osjetio sve do Atene i Istanbula, a prema prvim infromacijama najviše štete nastalo je u turskom gradu Izmiru, gdje ima i urušenih zgrada.

22:22 Broj smrtno stradalih u potresu koji je pogodio zapad Turske povećao se na 17, objavilo je turska uprava za izvanredna stanja AFAD. Broj ozlijeđenih u potresu porastao je na 709, priopćio je AFAD i dodao da se operacije traganja i spašavanja nastavljaju na 17 urušenih ili oštećenih zgrada. 

19:45 Seizmolog Tomislav Fiket objasnio je može li ovaj potres utjecati i na Hrvatsku. Više pročitajte ovdje

18:10 Iz minute u minutu raste broj mrtvih i ozlijeđenih. CNN javlja da je u Turskoj najmanje 12 mrtvih i 419 ozlijeđenih. Za preživjelima se traga u 17 zgrada. U Grčkoj je poginulo dvoje tinejdžera. 

18:02 Raste broj ozlijeđenih u strašnom potresu u Turskoj. CNN javlja da je broj ozlijeđenih 257.

17:50 Osmero ljudi, uključujući dvoje mladih na grčkom otoku Samosu, poginulo je u snažnom potresu koji je pogodio Tursku i Grčku. Sedamnaestogodišnji mladić i djevojka vraćali su se iz škole u gradiću Vathyju na Samosu kada se na njih srušio zid kuće, javljaju lokalni mediji. Grčke vlasti objavile su da je u bolnice prebačeno osmero ljudi.

Turska agencija za hitne situacije ranije je izvijestila da je u urušavanju zgrada u Izmiru poginulo najmanje šestero ljudi, a 202 ih je ozlijeđeno.

17:26 Tursku su nakon silovitog potresa magnitude 7 pogodila još 84 potresa, objavile su vlasti. Njih 16 imalo je magnitudu veću od 4, javlja CNN.  

17:25 Gradonačelnik Seferihisara Gurer Solak rekao je za CNN da se u ruševinama 12 zgrada u Izmiru traga za unesrećenima, dok su obalni gradovi Cesme  Seferihisat poplavljeni nakon tsunamija. Obalno je područje evakuirano, rekao je. 

17:06 Premijer Andrej Plenković na Twitteru je izrazio sućut Grčkoj i Turskoj te im ponudio pomoć.

16:43 Dijelovi Izmira poplavljeni su nakon tsunamija koji je pogodio zemlju nakon potresa.

16:35 Turkinja koja je doživjela snažan potres za DNEVNIK.hr je ispričala da je bilo strašno. Njezino svjedočanstvo pročitajte ovdje.

16:18 Prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana smrtno stradao u potresu, koji je pogodio Grčku i Tursku.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kontaktirao je kolege, grčkog ministra Nikosa Dendiasa i turskog ministra Mevlüta Çavuşoglua, izrazio sućut te iskazao nadu u brzi pronalazak i oporavak svih nastradalih osoba.

16:00 Još su dva tijela pronađena, pa se ukupan broj žrtava potresa u Turskoj popeo na šest, javlja Hurriyet Daily News. Među preminulima je i jedna osoba koja se utopila tijekom tsunamija nakon potresa. Ozlijeđeno je više od 200 ljudi.

15:20 Zbog opasnosti od tsunamija vlasti su izdale dramatično upozorenje, a i EMSC je podsjetio na mogućnost slabijih podrthavanja koja bi mogla uslijediti nakon velikog potresa. 

Neki su građani već objavili snimke kako tsunami lako odnosi brodove u luci.

15:13 Turske vlasti objavile su da je u potresu poginulo najmanje četvero ljudi, a više od 120 ih je ozlijeđeno, piše Hurriyet Daily News.

14:30 Ministar okoliša i urbanog planiranja Murat Kurum rekao je: "Dobili smo informaciju da se urušilo pet zgrada u Bornovi i Bayraklı. Imamo građane pod ruševinama".  

14:00 Građani su na Twitteru počeli objavljivati snimke štete. Najteže je stradao Izmir, treći najveći grad u Turskoj, u kojem postoji ozbiljnija materijalna šteta.

Zapadna pokrajina Izmir udaljena je od potresa svega 17 kilometara. Građani dojavljuju kako su se brojne zgrade diljem grada Izmira urušile. 

13:50 Još uvijek nema informacija o žrtvama, no na videima po društvenim mrežama vide se ljudi koji kopaju po ruševinama u potrazi za eventualnim preživjelima. Snimke nisu potvrđene kao autentične. 

Pročitajte i ovo Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Građani u strahu Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole"

Pročitajte i ovo Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 NOVČANA POMOĆ Produžuju se prijave za sanaciju šteta nakon potresa u Zagrebu i okolici, do sada zaprimljeno više od 1000 prijava

Potresi su česti u Turskoj. U potresu u Izmiru 1999. poginulo je oko 17 tisuća ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene