Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uslijedio mini tsunami

Čak 50 puta jači od zagrebačkog: Seizmolog otkriva može li potres u Egejskom moru utjecati i na Hrvatsku

Potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru pogodio je Egejsko more južno od grada Izmira na zapadnoj obali Turske.

Epicentar potresa bio je oko 17 kilometara od obale Izmira i na dubini od 16 kilometar. Američka služba navodi da je epicentar bio 33.5 kilometara od turske obale i na dubini od 10 kilometara.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Strašni prizori na Rodosu Strah i nevjerica FOTO Prizori koji slamaju srca! Grčka, Turska, Alžir u plamenu: "Ovo je poput biblijske katastrofe"

Podrhtavanje tla izazvalo je mini tsunami koji je poplavio Izmir i Samos.

Poginulo je najmanje 14 ljudi, a više od 400 je ozlijeđeno.

Ovaj potres bio je 50-ak puta jači od potresa koji je u ožujku zatresao zagrebačko područje, kažu seizmolozi. Naglašavaju - riječ je o koliziji afričke i euroazijske ploče, no Grčka i Turska puno su bliže samoj dodirnoj točki.

No, iako je riječ o istom djelovanju, dvije glavne ploče, potres koji se dogodio u Egejskom moru ne predstavlja prijetnju za Hrvatsku.

"Vidimo da su se srušile stambene zgrade koje mi djeluju novije gradnje i to je nešto što se ne bi smjelo dogoditi u takvom potresu, ali dogodilo se i tu se bojim da bi moglo biti strašnih posljedica. Očekuju se naknadni udari koji bi mogli ići magnitudom skoro prema ovom glavnom, tako da sigurno ih čeka nemirno vrijeme.

Tamo su potresi česti, i na području Grčke i na području Turske, to je takvo područje", ističe seizmolog Tomislav Fiket i uvjerava da potres u Egejskom moru ne predstavlja potencijalnu opasnost za naše područje. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene