Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSPLOZIJA NA MOSKVI

Sve o ruskom brodu potonulom u Crnom moru: "Gubitak će biti ozbiljan udarac moralu i ugledu mornarice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice potonuo je u Crnom moru nakon što je ozbiljno oštećen, što je ogroman udarac za vojsku koja se bori protiv ukrajinskog otpora 50 dana od početka invazije Vladimira Putina.

Ruski mornari evakuirali su krstaricu s navođenim projektilima Moskva, vodeći brod svoje crnomorske flote, nakon požara koji je detonirao streljivo na brodu, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Srušio se ruski avion IL-76 sjeverno od moskve VIDEO Srušio se ruski avion s vojnicima, snimka se širi društvenim mrežama Vladimir Putin Nakon pobune Putinov saveznik otkrio zašto su vagnerovci brzo napredovali do Moskve: "Vrlo je jednostavno..."

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug izjavilo je u četvrtak da je krstarica Moskva počela tonuti nakon što je pogođena ukrajinskim protubrodskim projektilima Neptun.

"U operativnoj zoni Crnog mora, protubrodske krstareće rakete Neptun pogodile su krstaricu Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote. Pretrpjela je značajnu štetu", navodi se u priopćenju.

"Izbio je požar. Ostale jedinice brodske skupine pokušale su pomoći, ali oluja i snažna eksplozija streljiva prevrnule su krstaricu i ona je počela tonuti", navode u priopćenju.

Rusija je nekoliko sati poslije potvrdila da je moćni ruski brod potonuo. 

Rusi navode da Moskva i dalje pluta

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da krstarica Moskva "i dalje pluta" i da se poduzimaju mjere za njezino odvlačenje u luku. Ministarstvo je priopćilo da je posada evakuirana na druge brodove crnomorske flote u tom području. 

Kremlj je u više navrata odbio komentirati događanja na Moskvi tijekom dnevne konferencije za novinare. "Ovo je tema za Ministarstvo obrane", kratko je odgovorio.

Tiskovni tajnik Pentagona John Kirby popodne je rekao da je "došlo do eksplozije" na Moskvi, ali je rekao da SAD u ovom trenutku ne može reći je li brod pogođen projektilom.

"Nismo sigurni što se ondje dogodilo. Procjenjujemo da je došlo do barem jedne eksplozije na krstarici. Šteta koju je prouzročila je prilično velika", kazao je i dodao kako krstarica plovi u smjeru istoka pa se pretpostavlja da će ju sanirati u Sevastopolju.

"Morali su birati između dvije priče"

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je "način na koji se ovo odvijalo veliki udarac za Rusiju", budući da je Moskva morala priznati kako je njezin vodeći brod teško oštećen.

"I morali su na neki način birati između dvije priče. Jedna priča je da je to bila samo nesposobnost, a druga da su bili napadnuti. I nijedna nije posebno dobar ishod za njih", dodao je.

Štogod se dogodilo s Moskvom, analitičari smatraju da će njezin gubitak teško pogoditi srce ruske mornarice, kao i nacionalni ponos.

"Samo bi gubitak podmornice s balističkim projektilima ili Kucnjecova (usamljenog ruskog nosača zrakoplova) nanio ozbiljniji udarac ruskom moralu i ugledu mornarice u ruskoj javnosti", rekao je Carl Schuster, umirovljeni kapetan američke mornarice i bivši direktor operacije u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva.

Moskva je bila vodeći ruski vojni brod

Moskva je bila duga cca 186 metara, plovila je s gotovo 500 članova posade i bila je ponos ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uvedena u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, preimenovana je u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušla u službu 1998., navodi se na vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Bila je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova te proturaketnih obrambenih sustava. Riječ je o ogromnoj količini eksplozivnih ubojitih sredstava u njezinim spremnicima, piše CNN.

Krstarica Moskva imala je i simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su sudjelovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u veljači, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema navodnom razgovoru, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski časnik je rekao: "Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani."

Ukrajinski vojnik je odgovorio: "Ruski ratni brode, je*i se."

Moskva je drugi veliki ruski vojni brod koji je doživio takvu sudbinu tijekom rata u Ukrajini. Krajem ožujka Ukrajina je priopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene