Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unaprjeđenje medicinske skrbi

Sve više djece ima problema nakon korone: U Rijeci otvorena pedijatrijska post-COVID ambulanta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za pedijatriju riječkog KBC-a počela je s radom pedijatrijska post-COVID ambulanta kojom žele unaprijediti medicinsku skrb nad djecom s komplikacijama nakon preboljenja koronavirusa, kojih je sve više.

"Svjesni da komplikacije nakon preboljenja COVID-a ometaju kvalitetu života, činimo sve da unaprijedimo medicinsku skrb", poručila je s konferencije za novinare zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Diana Maržić, ističući da je riječ o novom iskoraku za ovu bolnicu nakon otvaranja dviju post-COVID ambulanti - pulmološke i neurološke.

Naručivanje isključivo elektroničkim putem

Predstojnica Klinike za pedijatriju Iva Bilić Čače rekla je da je poticaj za otvaranje nove post-COVID ambulante sve veći broj djece sa simptomima postcovida.

Pojasnila je da je riječ o hibridnoj ambulanti u koju će elektroničkim putem moći naručivati isključivo liječnici pedijatri primarne zdravstvene zaštite, nakon čega će tim unutar klinike, na osnovi podataka iz pristigle medicinske dokumentacije, dijete preraspodijeliti odgovarajućem subspecijalistu.

"Roditelju će se povratno javiti termin pregleda djeteta u Klinici. Na taj će se način izbjeći prekobrojni, nepotrebni fizički dolasci djeteta i roditelja u bolnicu i osigurati ciljani pregled te obrada pacijenta sukladno specifičnim potrebama", navela je Bilić Čače.

Voditeljica pedijatrijske post-COVID ambulante Kristina Baraba Dekanić istaknula je da će se rad ambulante temeljiti na nastavku dobre suradnje s primarnom zdravstvenom zaštitom, pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine.

Radi optimalne skrbi za svakog bolesnika, sukladno specifičnosti kliničke prezentacije prolongirane infekcije COVID-a, osmišljena je multidisciplinarna ambulanta u koju su uključeni uži specijalisti pedijatrije - gastroenterolog, pulmolog, imunolog, neuropedijatar, kardiolog, endokrinolog te specijalisti dječje psihijatrije, rekla je.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv COVID mjera PROSVJED I U ŠIBENIKU Prosvjed ispred HZJZ-a protiv COVID mjera, stigla i interventna: "Capo, odi u šumu, ali i tamo ćemo te naći", "Plenkoviću, bijedna kukavico"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uz malu iznimku Europska zemlja se vratila na staro normalno, ukidaju i kućne testove: "To je razumna odluka, ovako to završava"

Simptomi su iscrpljenost, duži respiratorni problemi, kožne promjene

Iz riječkog KBC-a su poručili da spektar simptoma postcovida u djece obuhvaća pojavu iscrpljenosti, produženih respiratornih simptoma, kožnih promjena, težeg podnošenja napora.

U kontekstu neuropsihijatrijskih tegoba, naveli su, učestala je pojava glavobolje, mentalne sporosti koja utječe na mogućnost učenja i pamćenja te izvršavanja školskih obveza djeteta.

Mogu se pojaviti i diskretne promjene u govoru, motorici i raspoloženju, poteškoće spavanja, narušeno mentalno zdravlje u cjelini, što uključuje osjećaj straha ili anksioznost, promjena osjeta njuha i okusa i sl.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene