Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz malu iznimku

Europska zemlja se vratila na staro normalno, ukidaju i kućne testove: "To je razumna odluka, ovako to završava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska je u utorak postala prva zemlja Europske unije koja je ukinula sva ograničenja vezana uz COVID-19 unatoč rekordnom broju slučajeva. Objavili su i detalje o izuzecima od ovih odluka.

Od utorka su u Danskoj maske za lice, pokazivanje COVID potvrda i ograničeno radno vrijeme za kafiće, noćne klubove i restorane stvar prošlosti. Prestaje i ograničenje broja ljudi na okupljanjima u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Tako sam sretna što je sve gotovo. Dobro je za život u gradu, za noćni život, samo da mogu duže biti vani", rekla je 17-godišnja studentica Thea Skovgaard u ponedjeljak.

Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici iz zemalja koje nisu članice Schengena pri ulasku u zemlju moraju pokazati dokaz o cijepljenju.

Popuštanje dolazi u vrijeme kad Danska bilježi oko 40.000 - 50.000 novih slučajeva zaraze dnevno, što je gotovo jedan posto od 5,8 milijuna stanovnika zemlje.

Veliki broj zaraženih nije opteretio bolnice

Visoki broj zaraženih nije opteretio zdravstveni sustav. Struka smatra kako je za to zaslužna visoka stopa procijepljenosti.

"Imamo izuzetno visok obuhvat odraslih osoba cijepljenih s tri doze", rekla je epidemiologinja Lone Simonsen sa Sveučilišta Roskilde.

Više od 60 posto Danaca primilo je treću dozu, mjesec dana prije nego što su to planirale zdravstvene vlasti. Prosjek EU-a je malo ispod 45 posto.

Uključujući one koji su nedavno oboljeli od COVID-a, zdravstvene vlasti procjenjuju da je 80 posto stanovništva zaštićeno od teških oblika bolesti.

"S obzirom na to da omikron nije teška bolest za cijepljene građane, vjerujemo da je ukidanje ograničenja razumna odluka", rekao je Simonsen.

Širenje omikrona ojačat će imunitet

"Očekuje se da će se širenjem varijante omikron ojačati dugotrajni imunitet, što će pomoći zemlji da se obrani od budućih valova", dodala je.

Dvije godine nakon izbijanja epidemije koronavirusa danska strategija uživa široku potporu kod građana. U anketi koju je u ponedjeljak objavio dnevni list Politiken 64 posto ispitanih Danaca reklo je da vjeruje u vladinu politiku vezanu za COVID.

Pomalo ukidaju kućne testove

"Ubuduće, Danci se pozivaju na osobnu odgovornost", kazala je Simonsen.

Građani sve više koriste kućne testove za otkrivanje infekcije, no oni se sada postupno ukidaju i umjesto toga, svima koji imaju simptome savjetuje se da ostanu kod kuće.

Pozitivni u izolaciju na četiri dana

Danska zdravstvena uprava trenutno preporučuje onima koji su pozitivni na testu da se izoliraju na četiri dana, dok kontakti više ne moraju biti u karanteni.

Maske za lice i COVID potvrde preporučuju se za posjete bolnici i domovima za starije.

Vlada ne očekuje da će se morati ponovno vratiti na nova ograničenja, no oprezno su optimistični u svojim izjavama, piše France24.com.

"Ne možemo dati nikakva jamstva kada je u pitanju biologija", rekla je premijerka Mette Frederiksen prošli tjedan kada je najavila povratak zemlje "u život kakav smo poznavali prije korone".

Pokušali i u rujnu

Ovo je drugi put da se Danska pokušava vratiti načinu života kakav je imala prije pandemije. 10. rujna zemlja je ukinula sva svoja ograničenja, no početkom studenog su ih morali vratiti.

"Dvije godine nakon početka pandemije stanovništvo u većini zemalja doseglo je visoku razinu imuniteta", rekao je Simonsen.

"Ovako to završava, sudeći po onome što smo vidjeli u povijesnim pandemijama", dodala je.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 73 posto europskog stanovništva oboljelo je od COVID-a barem jednom od siječnja 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene