Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA SJEVERU ITALIJE

Liječnici istražuju vezu između koronavirusa i rijetke dječje bolesti: "Zabrinuti smo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski i britanski liječnici istražuju moguću vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti djece koja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama.

Liječnici na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta COVID-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke bolesti Kawasaki, puno češće u Aziji.

Pročitajte i ovo Doktori s maskama, ilustracija I oni su samo ljudi Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći" Slika nije dostupna Osudili postupke nekih bolničkih uprava Liječnička komora traži da se svim zdravstvenim djelatnicima zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest

Slično su uočili i liječnici u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravstva Matt Hancock na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je veoma zabrinut i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

U bolnicu u Bergamu protekloga mjeseca stiglo je više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona.

Pozvao je liječnike da dokumentiraju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo ima li veze između bolesti Kawasaki i COVID-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u znanstvenom časopisu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene