Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlažu izmjene zakona

Živi zid za slobodan uzgoj konoplje: "Treba omogućiti kupnju od domaćih proizvođača"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u četvrtak kako se pred zastupnicima nalazi prijedlog njegove stranke o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojim predlažu da se omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

"Svatko tko ima neku od bolesti za koje je znanstveno utvrđeno da može pomoći, ublažiti simptome ili čak u liječenju, mora mu se omogućiti da konoplju uzgaja za svoje potrebe", rekao je Sinčić novinarima ispred Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge Slika nije dostupna NASUPROT ZGRADE POLICIJE ''Stvari koje ne učiš u školi'': Posjet muzeju za koji ulaznicu možete smotati i popušiti

Poljoprivrednicima, kaže, treba omogućiti da uzgajaju konoplju jer se od nje može napraviti set proizvoda kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata.

"Treba omogućiti razvoj i poduzetništva i poljoprivrede na taj način. Druge zemlje oko nas već su išle putem legalizacije. Ako na vrijeme ne legaliziramo, nećemo se pozicionirati na tržištu i naći ćemo se u poziciji da sve te proizvode moramo uvoziti, što će biti velik ekonomski gubitak", rekao je.

U ljekarnama, istaknuo je, nema preparata od konoplje, a kada ih i ima, oni su izrazito skupi, od tisuću do dvije tisuće kuna mjesečno za redovitu terapiju.

Hrvatskim građanima treba, kaže Sinčić, omogućiti kupovanje konoplje od hrvatskih proizvođača i OPG-ova, umjesto da kupuju prerađenu uvoznu konoplju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene