Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S radom počinje 2021. godine

Vlada kreće u pokretanje LNG terminala na Krku: "Ovaj projekt nije potreban samo Hrvatskoj, nego i susjednim zemljama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada kreće u gradnju LNG terminala na Krku za kojeg su, samo za prvu fazu, osigurana 234 milijuna eura. Dok iz Vlade stižu hvalospjevi o isplativosti i energetskoj neovisnosti, sustižu ih kritike da je LNG još jedan propali projekt.

Ni prosvjedi, ni prozivke građana nisu upalili. Vlada kreće u projekt gradnje LNG-a na Krku.

Pročitajte i ovo Terminal u Omišlju - 2 janaf i LNG terminal Krk postaje jedna od važnijih točaka na karti Europe: "Hrvatska je tu da bi osigurala opskrbu naftom Mađarskoj, ali i drugim zemljama EU-a" Slika nije dostupna "Iznenađeni smo" Prvi put u svijetu: LNG terminal na Krku počeo s prekrcajem plina u kamione

"Kapacitet LNG terminala na otoku Krku je 2,6 milijarde kubnih metara, što je zapravo kapacitet ukupne potrošnje RH na godišnjoj razini. Ovaj projekt kao takav nije potreban samo Hrvatskoj, on je projekt koji zemljama u okruženju omogućava da diverzificiraju svoje lokalne pravce i dobave plina za svoja tržišta učine sigurnijim", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Za prvu fazu izgradnje imaju osigurana su 234 milijuna eura: Vlada daje 100 milijuna, HEP i Plinakro 32,6, a Europska unija je za projekt izdvojila 101 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Na uvjeravanja ministra SDP-ova načelnica Omišlja uzvraća da će se i dalje radiit o tuđem plinu i da će građani plaćati naknade.

"Definitivno se radi o veleizdaji nacionalnih interesa. Vlada RH današnjom odlukom o ulaženju s javnim sredstvima, dakle novcem hrvatskih građana, u ovaj derutni, propali projekt zaista ponaša kao pijani milijarder i kao da ih nije briga što će sutra biti", rekla je načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Naftni stručnjak Mirko Zelić rekao je da će projekt biti dobar ako bude komercijalano uspješan.

"U Europi ima oko 26 LNG terminala. Svi su ispod 50 posto kapaciteta i generiraju gubitke, u takvim okolnostima se ide u ovo. Mene je strah kako će se to odraziti u praksi", rekao je.

"Zna li se po kojoj cijeni će se taj plin nabavljati? Koliko ja vidim, ne zna se. Zna li se kome će se prodavati? Ni to se ne zna potpuno", dodao je.

Radovi trebaju krenuti već u ožujku, a LNG terminal bi s radom trebao početi za dvije godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene