Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje nastavak dijaloga

Štromar: "HNS će ustrajati da se u proračunu osiguraju dodatna sredstva za plaće učitelja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručili su iz Varaždina da očekuju nastavak dijaloga između Vlade i sindikata učitelja koji su pokrenuli štrajk u osnovnim i srednjim školama.

"Očekujem da će se razgovori između Vlade i sindikata nastaviti početkom idućeg tjedna jer stav Vlade nije stav jednog ministra čak niti većine u Vladi", rekla je Divjak novinarima u Varaždinu gdje je bila na manifestaciji Dani kruha.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

Upitana kako vidi nastavak tih razgovora, ministrica je rekla da su to dva paralelna procesa.

"Jedno su razgovori koji su posljedica temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službe i tu se razgovara isključivo o osnovici, a ako podižete osnovicu a imate nepravedne koeficijente samo povećavate jaz u plaćama", rekla je ministrica, dodavši da je krajnja točka donošenje proračuna.

Vezano za zahtjev sindikata visokog obrazovanja koji se u većini odnosi na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima, Divjak je rekla da to nisu veliki financijski efekti te da treba razgovarati i s tim sindikatom ako se prema svima želi postići pošten odnos.

Konkretno, najviše se raspravlja oko administrativno-tehničkog osoblja, a što se tiče plaće sveučilišnih profesora, osim predavača na veleučilištima, plaće su bitno veće nego u osnovnim i srednjim školama, kazala je Divjak.

Obrazovanje je po njezinim riječima trenutno jedini sustav u javnim službama koji prolazi temeljitu reformu. Nakon što je reforma ušla u sve škole treba razmišljati kako da se reforma održi i kako da ju se iz dana u dan i iz godine u godinu poboljšava, zaključila je.

Potpredsjednik Vlade Štromar izrazio je i optimizam po pitanju dijaloga i pronalasku rješenja između Vlade i sindikata, poručivši da će HNS ustrajati u tome da se u proračun za iduću godinu osiguraju dodatna sredstva za plaće i da se zna koliko će učiteljima rasti plaće.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike, te da samim time HNS nema što raditi u Vladi. (Hina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene