Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković najavio dobre vijesti za trudnice i umirovljenike: "Ovi koji su za razgovor, riješili su problem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa sjednice Vlade dolaze dobre vijesti za umirovljenike i trudnice. Premijer je najavio rješavanje problema oko cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, ali i povećanje rodiljnih potpora.

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković se osvrnuo na sastanak Savjeta za Slavoniju. Zahvalio je ministru Paviću na pripremi sjednice. "Ugovorili smo 11,3 milijardi kuna od 18,75 milijardi kuna", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Kazao je da je sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno", rekao je Plenković.

Na sastanku s predstavnicima sindikata i Matice dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka.

Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je "pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje sredstava", napomenuo je.

"Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni", rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama.

Plenković je najavio da će nadležna ministarstva - zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji.

"Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme", poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika "pod prozorom Vlade", ako se ne riješi taj problem.

Osvrnuo se i na izmjenu Zakona o rodiljnim potporama. Najavio je veće rodiljne naknade za drugih šest mjeseci.

"Povećava se maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s 3991 kune na 5654 kune. Kad smo krenuli s mandatom naše Vlade tih drugih mjeseci je bilo 2663 kune, a sada je 5654. To je ozbiljna i dosta opipljiva demografska mjera", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na vijest da nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

"To je potvrda našeg stajališta. Evo i poruke Sloveniji: Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske zemlje. Spremni smo pitanje razgraničenja rješavati dogovorom", kazao je.

Od SAD dobivamo dva helikoptera Black Hawk, a dva kupujemo

Vlada je na sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske sa četiri helikoptera UH-60M Black Hawk - dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardu kuna, što će biti realizirano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD-a.

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuku pilota i zemaljskog osoblja te logistička podrška.

Odbor za obranu Hrvatskoga sabora dao je 2. prosinca pozitivno mišljenje vezano za prihvaćanje navedene donacije, proces nabave logističke podrške i obuke, kao i kupnju dva nova helikoptera UH-60M Black Hawk.

Od ukupne vrijednosti opremanja helikopterima koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrijednost donacije je 360,64 milijuna kuna i u cijelosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 milijuna kuna osigurava se u proračunu (na razdjelu Ministarstva obrane) u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu potporu nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.

"Helikopter 'Crni jastreb' je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a – zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima", naglasio je.

Zbog velikog broja amandmana podnesenih u saborskoj raspravi na Konačni prijedlog ovršnoga zakona, Vlada je Saboru predložila da se o tom zakonu provede treće čitanje.

Bez očitovanja o Divjak

Vlada se nije očitovala o zahjevu oporbe za smjenom ministrice Divjak. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago objasnio je zašto.

"U Vladi kažu da nema potrebe, jer nema osnove da se još očituju jer nije istekao rok od sedam dana za očitovanje. Vlada je nakon sastanka s koalicijskim partnerima, odnosno premijer Plenković, odlučio da taj zahtjev ne prihvati.

To znači da će Plenković braniti ministricu Divjak u Saboru. Neće to biti ovaj tjedan, jer u petak saborski zastupnici odlaze na zimsku stanku. No, sve će se to dogoditi nakon izbora.

Plenković se nada da će se stišati emocije, da neće štetiti na taj način svojoj kandidatkinju. No, ostaje pitanje kako će se izborni rezultati razviti. Hoće li njegova kandidatkinja ući u drugi krug, hoće li uspjeti?

Ministrica Divjak skupila je neprijatelje unutar Vlade u ovom štrajku prosvjetnih radnika. Andrej Plenković joj je zamjerio i govorio da se ponaša kao sindikalna čelnica, dok je ona govorila da je na strani učitelja.

HNS ostaje u Vladi. Dok je ministrica Divjak u Vladi, Vlada nema bojazni da će biti srušena i da će izgubiti 76 ruku", izvijestio je Bago. (MT/Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene