Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvedena tri pokusna leta

Krila Oluje dobivaju dodatnu atrakciju, pogledajte snimku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspješno je provedeno prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa iz sastava akrobatske grupe HRZ Krila Oluje, javlja MORH. Objavljena je i videosnimka kako to izgleda.

Kroz tri pokusna leta iznad Lekenika i Velike Gorice u ponedjeljak je uspješno provedeno testiranje dimne instalacije na avionu Pilatus PC-9M akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Krila Oluje Pogled iz zraka VIDEO/FOTO Pogledajte spektakularne prizore preleta Krila Oluje iznad Pelješkog mosta

Ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog prozvođača Smoking Airplanes proveo je tim stručnjaka Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, a prve letove izveli su piloti pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a i satnik Darko Belančić, vođa Krila Oluje.

To je bilo prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa, a planirana je ugradnja na ukupno devet aviona. Prema aktualnim planovima, Krila Oluje će prvi puta predstaviti letački program uz ispuštanje dima na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu "CROIMAS 2020" 30. svibnja u Zadru, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

"Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih i najiščekivanijih trenutaka u povijesti 'Krila Oluje', jer dimni trag neizostavni je i vizualno najatraktivniji dio nastupa svih svjetskih akrobatskih grupa. Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na zadovoljstvo nas pilota Krila Oluje, ali i milijuna gledatelja koji će u narednim godinama imati priliku uživati u još atraktivnijim nastupima naše skupine", rekao je nakon leta Barišić.

Belančić je dodao kako su današnji letovi rezultat dugogodišnjeg truda, rada i istraživanja sada realiziranih uz potporu Zapovjedništva HRZ-a, Glavnog stožera i Ministarstva obrane. "Čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovome, a izrazito mi je drago da će Krila Oluje imati svoj prvi debitantski nastup s dimom upravo na svoju 15. obljetnicu osnivanja i to na prvoj međunarodnoj vojnoj manifestaciji CROIMAS 2020.", zaključio je Belančić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene