Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere zasad ostaju iste

Božinović o dramatičnom porastu brojki u Dalmaciji: ''Ne bih isključio da se radi o omikronu.'' Najavio kontrole u novogodišnjoj noći

Nakon sjednice Vlade ministri Tomislav Ćorić, Nataša Tramišak i Davor Božinović daju izjave za medije.

Nekoliko ministara dalo je izjavu za medije nakon sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije" Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..."

O epidemiji koronavirusa govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Otkrio je planira li se zaoštriti mjere u Dalmaciji nakon rekordnih brojki u Splitsko-dalmatinskoj županiji. ''Mi smo sugerirali kroz naše odluke da županijski Stožeri prate situaciju na terenu. Vidio sam da je načelnik splitskog Stožera govorio da planira strože mjere, ali nisam razgovarao još s njim'', kaže i dodaje da još ne može sa sigurnošću reći li je riječ o omikron varijanti.

''Ne bih isključio da se radi o omikronu'', rekao je.

''Puno je pitanja o omikronu''

Komentirao je i skraćivanje karatene, što čini sve više zemalja. ''Još uvijek je oko omikrona puno pitanja. Ono što znamo je da se širi brže. Što se tiče kliničke slike, izgleda da su blaže. Međutim, još uvijek treba pričekati da dobijemo znanstvenu potvrdu. Ali moramo funkcionirati u međuvremenu i zbog toga donosimo takve mjere'', kaže.

Na pitanje može li Hrvatska očekivati da relaksirane mjere ostanu na snazi do Nove godine, Božinović odgovara da se do sljedećeg tjedna mjere neće mijenjati.

Otkrio je i pribojava li se dodatnog skoka brojki nakon novogodišnjih dočeka. ''Naši epidemiolozi se pribojavaju da su ove brojke posljedice Badnjaka, ali neki kažu da i nisu. To se ne može znati. Ako nema veze s blagdanima, onda ima s omikronom'', rekao je.

Osvrnuo se i na pozive na doček Nove godine na otvorenom, poput onoga u Sinju, rekavši da ne može to podržati. Istaknuo je da neka mjesta organiziraju dočeke uz COVID potvrde i kontrolu pridržavanja mjera, a u nekima su događanja otkazana, i to pozdravlja.

Božinović je otkrio i da će u novogodišnjoj noći biti i kontrola. ''Bit će kontrole, ali ima toliko objekata u Hrvatskoj, a tako malo inspektora. Ono čemu se nadamo jest da je velika većina građana racionalna i da neće ići tamo gdje unaprijed zna da je opasno za njegovo zdravlje'', kazao je.

Ćorić govorio o Ini

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić govorio je o reviziji protiv arbitražne odluke u vezi Ine.

''Naravno da smo dobro i temeljito analizirali moguće postupke Hrvatske. Temeljem tih analiza i pravnih mišljenja idemo u reviziju te odluke'', rekao je. Dodao je da je rok za podnesak švicarskom Vrhovnom sudu do početka veljače. ''Do kraja 2022. godine očekujemo odgovor švivarskog Saveznog vrhovnog suda'', poručio je.

Kaže da Hrvatska ima novca za otkup Ine po realnoj cijeni i naglasio ''da revizija samog arbitražnog pravorijeka ne znači da se uvažavaju naši zahtjevi''. ''Ako do te revizije dođe tek tada možemo ponovno pokrenuti arbitražni postupak'', rekao je.

Pojasnio je i da arbitraža u Washingtonu ne može utjecati na arbitražni postupak u Švicarskoj.

Ćorić kaže i da je Ina ove godine u radu ostvarila pozitivne rezultate. Odgovorio je i na pitanje je li se od kupovine Ine možda odustalo i zbog straha od novog javnog duga i rizika zbog ulaska u eurozonu. ''Hrvatska i Mađarska strana se nisu mogle usuglasiti oko cijene otkupa'', rekao je neželeći otkriti koju je cijenu Hrvatska ponudila, a koji je iznos Mađarska za Inu tražila. 

''Poruka MOL-u je da, anticipirajući presudu suda, Vlada Republike Hrvatske poduzima pqavne radnje koje su joj na raspolaganju. Siguran sam da bi i svaka treća strana učinila isto'', poručio je.

Kada je riječ o porastu cijene struje i plina od travnja sljedeće godine, Ćorić kaže da će porast ovisiti o narednim mjesecima. ''Ne bih govorio o cijenama, ali po ovome dosad razvidno je da će do rasta cijena doći'', kazao je. Poručuje da će se učiniti sve da taj porast bude što je manje mogući.

Tramišak o revitalizaciji Banovine

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Nataša Tramišak otkrit će više detalja o mjerama za revitalizaciju Banovine. Programom koji je Vlada usvojila na sjednici za Banovinu je osigurano 15 milijardi kuna.

Najveći dio mjera odnosi se na poticanje konkurentnosti i na razvoj županije usmjeren na gospodarstvo i poduzetništvo. Ciljat će se ka povećanju zaposlenosti, ulaganja u imovinu, poticanje razvoja poljoprivrede i gospodarstva, razvoj poduzetništva.

Mjere će se, pojašnjava Tramišak, usmjeriti i ka već postojećim poduzetncima, ali i onima koji tek žele pokrenuti vlastiti posao, pogotovo oni koje se žele baviti IT-jem.

Dodala je i da će se dio novca iz ovog programa za revitalizaciju Banovine odvojiti za dovršetak gradnje autoceste Zagreb-Sisak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene