Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke mira

Kardinal Bozanić: "Ideologije i teorije koje sebi prisvajaju pravo nad tuđim mišljenjem uvode u tmine i noći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić je vjernike pozvao da obnove vjeru i nadu zagledani u malo dijete u jaslicama, da žive dosljedno svoj kršćanski poziv, donoseći posvuda radost i mir te da obnavljaju spone povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja, zajedništva i solidarnosti u našem društvu. 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je nedjelju božićnu misu te uputio poruke mira i pozvao na obnavljanje spona uzajamnog povjerenja, poštivanja i solidarnosti u našem društvu, ali i na molitvu, razumijevanje i pomoć za Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

"Ispunjena božićnom radošću, Crkva danas naviješta sebi i cijelome svijetu novost božićnoga događaja. Pokušajmo na taj događaj nad događajima gledati s motrišta pastira. Pastirima je prvima naviještena betlehemska radost, prve je obasjala slava Gospodnja", rekao je Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića iz Bogoslužnog prostora bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu. 

Objasnio je kako se u prisutnosti pastira, materijalno siromašnih ljudi, susreću nebesko svjetlo, dostojanstvo čovjeka, poštovanje, služenje i davanje hvale Bogu pa su vjernici s pastirima na Božić pozvani dati hvalu Bogu, usmjerujući srce i pogled u novorođenče.

Kardinal je vjernike pozvao da obnove vjeru i nadu zagledani u malo dijete u jaslicama, da žive dosljedno svoj kršćanski poziv, donoseći posvuda radost i mir te da obnavljaju spone povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja, zajedništva i solidarnosti u našem društvu. 

"Molimo za sve potrebe domovine i svijeta, a posebno molimo za mir u Ukrajini koja svaki dan krvari. Iz perspektive našega iskustva iz 90-ih godina, ne bi nam smjelo biti teško razumjeti tamošnju situaciju i biti otvoreni za pomoć koliko je to moguće", rekao je Bozanić. 

Između ostalog, kardinal je u propovijedi vjernike pozvao na propitkivanje o mislima i djelima, istaknuvši kako je smisao upravo život, ali i da ima mnogo pogrešnih misli kojima se pokušava oblikovati život te nasilnih koje su život sposobne uništiti.

"Ideologije i teorije koje sebi prisvajaju pravo nad tuđim mišljenjem, koje žele kontrolirati i upravljati mislima, uvode u tmine i noći", rekao je. 

Naveo je i kako vjernost Božiću nije u nekom posebnom naporu i kako nije stvar u tome da moramo vjerovati, već dopustiti da nas dotakne život koji kuca na vratima.

Bozanić je na kraju je istaknuo kako u ovo božićno vrijeme imamo više razloga za radost i zahvaljivanje, poručivši da ako se vratimo Božiću, on će nas vratiti nama samima, bližnjima, zajedništvu, obitelji, Crkvi i domovini, ljepoti koja ne dijeli, ne otuđuje, ne prijeti i ne unosi tjeskobu. 

"Stoga čestitam vam Božić i molim Gospodina da vas obdari božićnim mirom i prati svojim blagoslovom", čestitao je kardinal okupljenim vjernicima, ali i onima koji su misu pratili preko televizije ili radija. 

Na božićnoj misi su, među ostalima, bili premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Gordan Grlić Radman i Radovan Fuchs.

Kutleša: "Moderni svijet je oteo naš sveti blagdan"

Božićnu misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, poručivši da je fokus Božića na djetetu u jaslama i Spasitelju, a ne šarenom cirkusu koji kada se svjetla ugase ostaje prazan i hladan prostor.

U ovo božićno vrijeme druženja s obitelji i prijateljima, proslave se sve više odvijaju u javnim prostorima na božićnim sajmovima, parkovima, na otvorenom s mnoštvom ukrasa, nakita, blještavila, potrošnje i užurbanosti, rekao je mons. Kutleša.

Sve nas to zadržava, nastavio je, u blagdanskom ozračju, a većina Hrvata, kao i u ostatku svijeta, slavi Božić, no ozračje u kojem ga slavimo odvlači nas od njegove biti i otima nas nama samima u našim obiteljima.

"Mogli bismo reći da je moderni svijet oteo naš sveti blagdan i učinio ga komercijalnom noćnom klimom. Vrijeme zahvalnosti i radosti ustupa mjesto vremenu natjecanja, zavisti, pohlepe i na kraju ogorčenosti jednima prema drugima", poručio je mons. Kutleša.

Naglasio je da je u dane kad se čita izvještaj o Isusovom rođenju fokus na djetetu u jaslama.

"To je dijete naš spasitelj, Krist gospodin. Ako taj izvještaj ne dođe do naših ušiju i srdaca onda smo ovih dana samo dio velikog šarenog cirkusa koji kada se svjetla ugase ostaje samo prazan i hladan prostor", rekao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

Zapitajmo se svatko za sebe, poručio je, li Božić vrijeme rastresenosti ili vrijeme pobožnosti.

Ustvrdio je pritom da je Orašar stvarno super lik, ali ne može zamijeniti jaslice jer je u njima glavni lik i pravi slavljenik.

Poželjevši da ovo bude vrijeme predanosti i ljubavi prema našem gospodinu, rekao je da je Betlehem bio ispunjen posjetiteljima kada se Isus rodio, ali većina ih je bila toliko rastresena da nisu ni primijetili da se ispunjava toliko očekivano vrijeme dolaska sina božjega.

I mi smo upoznati s pravilnom razlikom Božića, ali možemo postati toliko rastreseni da previdimo ljepotu trenutka njegova dolaska, istaknuo je.

Rekao je i da Božić na određeni način slave i mnogi koji su duhovno slijepi i koji su uz to neosjetljivi na potrebe drugih ljudi, ali i da je nedopustivo da budemo sukrivci jedne takve neosjetljivosti.

Puljić: "Na zemlju je sišla svjetlost velika"

Nadbiskup Zadarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić poručio je u nedjelju vjernicima da Božiću ne treba osobitoga tumačenja.

"Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svjetlost velika, a u djetetu Isusu, kojega je rodila Marija, došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima", rekao je.

Predvodeći svečanu božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, mons. Puljić je u propovijedi kazao da je "Bog je osobno radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s neba i ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest".

"Zbog toga su mu dali ime Emanuel, Bog s nama. Njega, dakle, Spasitelja i Otkupitelja našega, smijemo i ove godine pozvati u našu sredinu i radovati se njegovome pohodu. U iščekivanju toga milosnoga dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, mi mu od srca kličemo: Dođi, Gospodine Isuse, jer Tvoja vremena i vjekovi!", kazao je nadbiskup Puljić.

Dodao je kako smo noćas, u polnoćnoj liturgiji, slušali apostola Luku kako nas vodi u Davidov grad Betlehem, te izvješćuje o anđelima i pastirima povezanim s događajem Isusova rođenja.

"Slušali smo anđela kako javlja pastirima „blagovijest i veliku radost za sav narod". I dok im tumači kako ga mogu pronaći i prepoznati, pridruži mu se silna nebeska vojska koja je pjevala: "Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim".

Tu divnu anđeosku pjesmu Crkva je već u 2. stoljeću učinila sastavnim dijelom misnoga slavlja i dodala još nekoliko hvaledbenih zaziva, podsjetio je.

Čestitao je Božić u svoje i u ime koadjutora Milana Zgrablića koji je danas u Nuniću. Izvijestio je da je njegov koadjutor preuzeo pastoralnu obvezu zbog prehlade i zdravstvenih poteškoća drugih svećenika, a u Nuniću je i zato što je noćas bila godišnjica stradanja don Ivana Kranjca koji je bio kapelan u Nuniću i Ervenku.

"Prije 81 godinu, na Badnji dan, četnici su ga uhitili, vezali i na ražnju ispekli u Nuniću. On je jedan od naših 12 stradalih svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću o kojima smo počeli skupljati građu u vidu mogućeg procesa za beatifikaciju", rekao je Puljić.

Božićnu poruku završio je stihovima pjesme Tiha noć koja je nastala u tišini noći, a obilježena je divljenjem, vjerom i radosnom mirnoćom.

"Neka nam sveto božićno vrijeme bude prigoda otkrivati ljepotu obiteljske tišine i radosne trenutke liturgijske mirnoće. Marija, Isusova Majka, u tomu je izvrstan primjer. Ona je uzor tihe i sabrane žene koja sve te događaje pohranjuje i prebire u svom srcu. Ne na trgu i ulici, u buci i galami, na Internetu i televiziji, nego u svom srcu", kazao je Puljić.

Uzinić: "Rat je zlo koje moramo zaustaviti"

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u nedjelju je na središnjoj riječkoj božićnoj misu u katedrali sv. Vida pozvao na dijalog među ljudima, kao preduvjet miru, upozorivši da je u ratu u Ukrajini dijaloga posve nestalo, a potrebno ga je pokrenuti i na domaćoj političkoj sceni.

Nadbiskup Uzinić je u svojoj propovijedi ustvrdio da rat u Ukrajini poprima obilježja svjetskog rata, te se treba čuvati od izjednačavanja strana u tom ratu. "Moramo se opredijeliti za stranu žrtve i obrambenog rata, a u ovom slučaju su Ukrajinci žrtve ruske agresije", rekao je.

No, ujedno moramo biti protiv svakog rata, jer je rat zlo koje moramo zaustaviti, dodao je. "U svakom ratu imamo žrtve, osim civila i vojnike koji su prisilno unovačeni ili su zavedeni ideologijama", naglasio je nadbiskup.

U ratu u Ukrajini je posve nestalo dijaloga i na djelu je potpuno odustajanje od razuma. Na početku je bilo pokušaja posredovanja i pokretanja dijaloga, a sad toga više uopće nema, upozorio je.

Izostanak dijaloga posebno ga zabrinjava jer je povezan s nesposobnošću za oprost i s nastavkom mržnje. Kritizirao je osobe iz crkve koje, kako je rekao, blagoslivljanjem oružja i korištenjem biblijskih citata izvađenih iz konteksta podržavaju gospodare rata,

Poručio je da je i na domaćoj političkoj sceni važno prekinuti sukobe i pokrenuti dijalog.

"Dosta nam je svađa, ne trebaju nam prepucavanja i mudrovanja", istaknuo je nadbiskup. "Dobili smo proteklih dana lijepe čestitke političkih čelnika, ali one ostaju prazne riječi ako nema dijaloga među njima, ako ne vide brata nego političkog neprijatelja", rekao je.

Pozvao je na veći angažman i aktivnije traženje rješenja za problem demografije u zemlji, a da se na tom pitanju ne sakupljaju samo politički bodovi.

Hranić: "U nama su mnoge tmine"

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić prevodio je božićno misno slavlje u katedrali sv, Petra, pozvavši vjernike da bez straha pričaju Bogu o osobnim i društvenim problemima našeg vremena.

Bog je svjetlo i u njemu nema neprozirnosti, a u nama su mnoge tmine, rekao je monsinjor Hranić, ustvrdivši da se s Isusom susreću svjetlo i tama, svetost i krivnja, milost i grijeh, ali se čovjek često drži na udaljenosti od Boga.

"Mislimo da ga nismo vrijedni iz drugih razloga i to je istina ali Božić nas poziva da stvari sagledamo iz njegovog kuta gledišta. Bog se želi utjeloviti. Ako ti se srce čini previše okaljano zlom, neuredno, molim te, nemoj se zatvarati, ne boj se", poručio je Hranić.

Dodao je da svatko od nas ima vlastiti grijeh, ali Bog se ne boji naših grijeha jer nas je došao ozdraviti. Bar mu ga pokažimo, budimo iskreni danas, poručio je nadbiskup.

Vjernike je pozvao da u ove božićne dane zastanu pred jaslicama jer se Isus dolazi nastaniti u naš konkretan, običan život, gdje ne ide sve dobro, gdje ima mnogo problema.

Za neke probleme sami snosimo krivnju, za neke opet drugi", ali usred naših problema je Bog koji čeka da mu iznesemo svoje situacije, ono što proživljavamo, osobne probleme, pa i najružnije jer Bog voli prebivati u našoj štali, rekao je Hranić.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene