Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi datum - 17. svibnja

Još jedna prilika: Odgođen stečaj Uljanika, čeka se odluka Kineza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovački sud u Pazinu odgodio je danas ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i novo zakazao za 17. svibnja.

Prihvaćen je prijedlog predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da se pričeka odgovor odnosno konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka za desetak dana Ministar Darko Horvat otkrio kojem su modelu ulaska u brodogradnju Kinezi najskloniji Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) GOTOVO MILIJARDU KUNA Preokret koji bi nas sve mogao skupo koštati: "Nažalost, to će platiti svi Hrvati... Ali to nije do nas u Uljaniku"

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović smatra da su ispunjena oba uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tom krovnom društvu Uljanik grupe - nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.

Kako je kazao, dug Uljanika d.d. u posljednjih mjesec dana povećan je za oko 30 milijuna kuna te je s 31,3 milijuna koliki je bio 8. travnja - taj dug narastao na 60 milijuna kuna. Odluku o odgodi ročišta podržali su i predstavnici sindikata.

Sindikati nezadovoljni

Predstavnici sindikata kazali su da bi se o svemu trebalo oglasiti Ministarstvo gospodarstva te da su nezadovoljni pristupom ministarstva problemu u brodogradnji.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u pulskom Uljaniku Đino Šverko kazao je da čekaju javljanje ministarstva. "Mi nismo znali u kojem smjeru idemo danas ni što reći. Donijeli smo odluku, sindikati, da nećemo niti doći na ročište danas da pokažemo svoje nezadovoljstvo, no došli smo i pokazali da nas je briga za Uljanik", kazao je Šverko. "Trebalo je reći jasno želi li nas ministar u stečaju ili ne. To su samo priče da bi se dobilil izbori", dodao je.

"Vlada se ne javlja, osim kad treba podignuti rejting. To je njihova briga koja je samo načelna, briga za posljednju industrijsku granu u Hrvatskoj. Odgodu smo zatražili zbog toga što se čeka odgovor Kineza, a sve informacije ćemo i dalje dobivati iz medija jer nam se nitko ne javlja. U međuvremenu ćemo skapavati od gladi bez plaće i glumiti budale. Odgovornost je od prvog dana bila na ministarstvu i Vladi, na premijeru i ministru. Osam mjeseci ljudi gladuju zbog njih, a oni se naslikavaju za izbore, bitno im je tko će koga gurnuti u Bruxelles", kazao je član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić.

Nova prilika za Uljanik

Uljanik d.d., kao i Uljanik brodogradilište i 3. maj, odlukom Trgovačkog suda u petak, dobili su još jednu priliku za restrukturiranje, iako su ispunjeni uvjeti za stečaj.

Ročište u petak je održano nakon posjeta izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa Uljaniku i 3. maju i nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.

Uljanik d.d. je krovno društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik ostalih tvrtki u okviru grupe, uz izuzetak 3. maj Brodogradilišta u kojem je vlasnik 87 posto dionica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene