Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inkluzija, posvajanje...

Ovo su gorući problemi na čekanju dok Ministarstvo ne riješi Obiteljski zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjednima već javnost raspravlja o novom Obiteljskom zakonu. No u zahtjevnom resoru za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku mnogo je još problema koji vape za rješavanjem. Istražili smo što bi se sve još moglo i trebalo poboljšati.

Programi inkluzije razvijaju se već dvadesetak godina. Financiraju se sredstvim Europskih findova i donacijama, no u posljednje vrijeme sve kao da je stalo.

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Najmanje posvojene djece u posljednjih 10 godina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najmanje u zadnjih 10 godina Poražavajuće brojke: Ove godine posvojeno samo 84 djece, a u evidenciji ih ima 443

„Ja se nadam da to je privremeno. Ali trenutačno je činjenica da se proces deinstitucionalizacije zaustavio.Problem nije u novcu, problem je u političkoj volji“, kaže Borka Teodorović, Udruga za promicanje inkluzije.

Ministrica pak kaže da se od inkluzije nije odustalo, no da je to proces koji traje.

„Radimo na stabiliziranju stambenih jedinica koje su formirane, mi ćemo takav razvoj socijalne skrbi svih skupina nadalje razvijati“, kaže ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Posvajanja sve manje

Još jedan proces koji traje često predugo i presporo jest posvajanje djece. Umjesto da s vremenom sve ide brže i lakše podaci govore suprotno.

„Prošle godine je prvi bio veći značajniji pad posvojenja. Nekako cijelo to područje prolazi kroz jako malo novih inicijativa“, kaže Diana Topčić Rosenberg iz udruge Adopta.

Ministarstvo je odustalo i od projekta jedinstvenog novčanog centra koji je započela još Milanovićeva vlada, a koji bi socijalno ugroženima omogućilo da sve naknade dobiju na jednom mjestu.

„Tri vlade već od 2014. ili 2015. kada je počela ta ideja nisu napravili ništa“, kaže Murganić.

Problemi na čekanju

Tadašnja ministrica pak kaže - sve je bilo spremno.

„Kada 75 naknada ide iz 10 ministarstava i 10 kojekakvih zavoda vrlo teško je onda znati kome što dajete zašto dajete i da li doista taj kome dajete ima i puno pravo na to“, kaže Murganić.

Svi ovi problemi, čini se, na čekanju će ostati sve dok ministarstvo ne riješi gorući problem - Obiteljski zakon.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene