Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi slučaj u svijetu

VIDEO: Prvi čovjek zaražen računalnim virusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenik Mark Gasson tvrdi kako je prvi čovjek u svijetu zaražen računalnim virusom.

On je računalni čip, koji je bio kontaminiran računalnim virusom, dao ugraditi u ruku, kako bi pomoću njega mogao prolaziti kroz sigurnosna vrata i aktivirati svoj mobitel. Prilikom testiranja, dr. Mark Gasson je pokazao kako je virus sa čipa lagano prelazio na eksterne računalne sustave. On tvrdi i da bi se drugi ugrađeni čipovi zarazili računalnim virusom, da su se slučajno našli u blizini i spojili na zaražene sisteme.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Njegov test nosi važne implikacije za budućnost u kojoj bi medicinski implantanti, poput pacemakera, mogli biti izloženi riziku zaraze računalnim virusima, s obzirom da tehnologija izrade postaje sve sofisticiranija. 'Prednosti ovakvog tipa tehnologije dolaze s rizikom. Mi se možemo nadograditi tehnologijom na neki način, ali isto kao i s poboljšanjima kod drugih tehnologija, poput mobilnih telefona, sve više će se javljati rizici poput zaraze računalnim virusima', tvrdi Gasson.

isto tako, on predviđa veću uporabu tehnologije implantata. 'Ta tehnologija već je komercijalizirana u SAD-u, u pogledu medicinske narukvice s alarmom, tako da ukoliko vas pronađu onesviještene, mogu vas skenirati i pregledati vašu povijest bolesti', ističe Gasson. Istraživanje dr. Gassona zanimljivim smatra i profesor Rafael Capuro s Instituta za informatičku etiku Steinbeis-Transfer-Institute of Information Ethics u Njemačkoj. 'Ukoliko netko, tko je trenutno online može dobiti pristup vašem implantatu, stvari mogu postati ozbiljne', zaključio je Capurro.

Gasson je upozorio kako opasnost leži i u tome da se implantati mogu vrlo lako koristiti i za ne-medicinsko praćenje te da tom problemu treba posvetiti posebnu pažnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene