Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Planeti skrivaju solarni sistem u kojem žive Vulkanci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tragaju za planetama sličnim Zemlji te tvrde kako susjedni solarni sistem nalik našem možda kriju još neotkrivene planete.

Zvijezde u centru sistema, udaljene 10.5 svjetlosnih godina od Zemlje, zovu se Epsilom Eridani, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pljusak meteora' Ostanete li večeras budni, ne propustite spektakl na nebu Slika nije dostupna Najveći pojedinačni nalaz VELIKA STVAR - NASA objavila detalje o novom značajnom otkriću

Astronimi misle da još neotkriveni planeti moraju biti ograničeni veličinom i oblikom u tri prstena materijala koji okružuje Epsilon Eridani, koji je treća najbliža zvijezda što se može vidjeti golim okom.

Televizijske serije Star Trek i Babylon upućuju na Epsilon Eridani, kao na mjesto gdje žive Vulkanci.

Samo 850 milijuna godina star, Epsilon Eridani nalik je na blizanca našeg solarnog sustava. Otprilike 62 triliona milja daleko, on je najbliži poznati solarni sistem i prvi na kojem su se 1960. počeli tražiti znakovi života koristeći pri tome teleskop. 

Istražujući se saznalo da Epsilon Eridani ima stjenoviti asteroid identičan onom kakav leži između Marsa i Jupitera.Takođe ima i vanjski prsten od materijala sličnom Kuiper pojasu na kraju solarnog sistema i drugi je po veličini asteroida koji ima 20 puta više stijena od bilo kojeg drugog.

Naš planet kandidat u blizini najunutrašnjijeg pojasa asteroida i već je detektiran kao nestabilan u svojoj gravitaciji zvijezde.

Za drugi planet smatra se da je skriven iza drugog pojasa asteroida, a treći planet smješten je s unutarnje strane Kupier pojasa.

Epsilon Eridani pojas asteroida otkriven je koristeći Spitzer teleskop.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene