Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi za HTC

Opasan sigurnosni propust u HTC-ovim Androidima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskorištavanjem ovog propusta hakeri bi se mogli domoći brojnih privatnih podataka s HTC-ovih telefon

Sigurnosni istraživači sa stranice Android Police pronašli su veliki sigurnosni propust u HTC-ovim pametnim telefonima koji rade na Androidu, čijim bi se iskorištavanjem hakeri mogli domoći informacija poput telefonskih brojeva, SMS-ova, e-mail adresa, GPS podataka i drugih podataka s telefona.

Na toj stranici kažu da je ovaj problem tako velik da sa svakim novim testom kojeg provode, otkrivaju nove probleme. Čini se da se sigurnosni propust pojavio nakon nadogradnje softvera na nekim HTC-ovim telefonima s kojim je ova kompanija predstavila alate za logiranje koji prikupljaju informacije s mobilnih uređaja.

Na AP-u kažu da, kod predstavljanja ovakvih alata koji prikupljaju podatke s telefona – bilo da se putem njih žele 'saznati problemi na telefonima, omogućiti bolja udaljena analiza ili zbog čistog korporacijskog zla', kompanija mora osigurati da su ti podaci sigurni i dostupni samo određenim servisima i uslugama.

Na HTC-ovim Androidima to nije slučaj pa tako svaka aplikacija koja zahtjeva android.permission.INTERNET (što je normalno za aplikacije koje se spajaju na internet ili prikazuju reklame – dakle, radi se o velikom broju aplikacija), može dobiti podatke o korisničkim računima vlasnika telefona (e-mail adrese, GPS lokacije i limitirana povijest prijašnjih lokacija), telefonske brojeve, SMS podatke, uključujući telefonske brojeve i kodirani tekst (nije poznato da li je taj tekst moguće dekodirati) pa do nekih sistemskih podataka i drugih privatnih podataka.

S obzirom da aplikacije na Androidu imaju pristup za one zahtjeve koji im se odobre, instaliranje najjednostavnije igre s Android Marketa koja će zahtijevati pristup internetu može omogućiti pristup vašim osobnim podacima.

Ukratko, kako su to slikovito objasnili na Android Policeu, 'HTC je ostavio ključ za vaše podatke ispod otirača te očekuju da, tko god da nađe taj ključ, ne otvori vrata s vašim privatnim podatcima'.

Među HTC-ovim telefonima koji imaju ovaj problem nalaze se popularni modeli EVO 3D, EVO 4G i Thunderbolt te se nadamo da će ova kompanija brzo riješiti ovu neugodnu situaciju.

Do sada se nisu proslavili jer prvo uopće nisu reagirali na upozorenja sigurnosnih istraživača koji su upozorili na problem, već su počeli raditi na njegovu rješenju tek kada je sve izašlo u javnost.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene