Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Muškocesija' predskazuje

Muškarce očekuje depresivna budućnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvene i gospodarske promjene mogu dovesti u opasnost od depresije sve više muškaraca u zapadnim zemljama, upozoravaju znanstvenici.

'Muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom razinom obrazovanja, suočit će se s teškim putem u 21. stoljeću. U prosjeku, muškarcima može biti teža prilagodba ulozi u domaćinstvu nego ženama prilagodba radnoj ulozi', napisali su autori uvodnika u ožujskom broju časopisa British Journal of Psychiatry. Trenutačno, žene imaju gotovo dvostruko veći rizik da tijekom životnog vijeka pate od teške depresije, iako se potpunosti ne razumije zašto.

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Ilustracija Rodni jaz Žene u Hrvatskoj od danas do kraja godine rade besplatno

 

Budući trendovi koji bi mogli promijeniti taj omjer uključuju i manje opcija zapošljavanja za muškarce koji više neće zarađivati bolje od svojih partnerica. Kako se sužavaju opcije radnih mjesta, muškarci će početi preuzimati sve veću ulogu skrbnika u kući - što je uloga tradicionalno povezana sa ženama.

 

Posljednja gospodarska kriza prozvana je 'muškocesijom' zbog nerazmjernog učinka na tradicionalno muške industrije, kao što su građevinarstvo i industrijska proizvodnja. U međuvremenu, žene su nadmašile muškarace u dodiplomskim i diplomskim stupnjevima obrazovanja, postajući one koji osiguravaju veći udio primarne zarade u kućanstvu.

 

Neuspjeh muškarca da ispuni ulogu hranitelja obitelji povezan je s većom učestalošću depresije i bračnih sukoba, ali ako se promijene društvena očekivanja muškarci bi mogli biti imati manje teškoća, pišu istraživači Boadie Dunlop i Tanja Mletzko, s medicinskog fakulteta britanskog sveučilišta Emoryja.

 

Ako su muškarci urođeno manje pogodni za skrb o djeci i održavanje kućanstva, tada bi povećni doprinos na tom području mogao dovesti do pada samopoštovanja i više depresije. Međutim, ako su žene bolje osposobljene brinuti za malu djecu jednostavno zato što su tako naučene, kroz socijalizaciju, a ne zbog biološke razlike među spolovima, onda je možda moguće pomoći budućim očevima da prođu kroz tu tranziciju, ocjenjuju autori.

 

Čak i tako, 'muškarci će se u ekonomiji koja se mijenja suočiti s istim rizicima od depresije na koje su nailazile žene u starijim ekonomijama: zarobljene u obiteljsku ulogu iz koje ne mogu pobjeći zbog nemogućnosti da nađu zaposlenje', ističu Dunlop i Mletzko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene