Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mentalno izračunao 13. korijen iz 200-znamenkastog broja za nešto više od minute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusko matematičko čudo Alexis Lemaire potukao je u utorak vlastiti rekord izračunavši trinaesti korijen 200-znamenakastog broja u 70,2 sekunde, objavio je Znanstveni muzej u Londonu gdje se to dogodilo.

Brojku od 200 znamenki slučajno je izabralo računalo. U nešto više od minute i deset sekundi, 27-godišnji student mentalno je izračunao trinaesti korijen: 2.407.899.893.032.210, koji pomnožen 13 puta samim sobom daje početni broj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od genijalke s Oxforda do prostitutke za 130 funti na sat Slika nije dostupna Trogodišnjak matematički genij

Lemaireova vještina predstavljena je kao novi svjetski rekord.

Prethodni rekord tog doktoranda u umjetnoj inteligenciji iz Reimsa u Francuskoj bio je postavljen sredinom studenoga u New Yorku i tada je iznosio 72,4 sekunde.

- Sjeo je, zavladala je tišina i odjednom našao rješenje,
nevjerojatno, komentirala je voditeljica Matematičkog odjela
Znanstvenog muzeja Jane West te ocijenila da je to "najveća mentalno izračunata operacija".

Alexis Lemaire kazao je da je svijest o svojoj nadarenosti za
mentalno računanje otkrio kad mu je bilo 11 godina. Potukao je nekoliko rekorda u kategoriji trinaestog korijena 100-znamenkastih brojeva, ali je ubrzo vidio da je to za njega prelagan zadatak.

Anglosaksonci su već za njega iskovali neologizam "matlet", jer Lemaire provodi strogu mentalnu higijenu i svakodnevno obavlja mentalne vježbe poput atleta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene