Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mališani pametniji od majmuna - barem ponekad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada je i službeno potvrđeno: vaš je mališan pametniji od čimpanze, barem u nekim stvarima, priopćili su znanstvenici s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu.

U istraživanju koje je obuhvatilo dvogodišnje mališane, te čimpanze i orangutane, pokazalo se da djeca imaju razvijenije društvene vještine učenja od majmuna.

Pročitajte i ovo Majmun langur Treći napad u tjednu Čopor majmuna iščupao 10-godišnjaku crijeva: Preminuo je na putu do bolnice Ilustracija lanac zlostavljača Želite li odvijač?: Mučili životinje zbog bizarnog razloga - "Ne znam bi li itko ikada bio spreman na ovakav zločin"

U jednom pokusu, znanstvenici su djeci i majmunima pokazali kako otvoriti plastičnu kutiju u kojoj je bila hrana ili igračka. Djeca su promatrala i potom oponašala radnje odraslih, tj. pokušala su maknuti poklopac, dok su majmuni kutiju htjeli razbiti i tako doći do sadržaja, ili su je pokušali otvoriti zubima.

Tijekom dva tjedna, 105 dvogodišnjaka, 106 čimpanzi i 32 orangutana bilo je podvrgnuto raznim kognitivnim testovima koji su pokazali da su djeca daleko naprednija od čimpanzi i orangutana u razumijevanju neverbalne komunikacije, imitiranju drugih osoba u riješavanju problema i razmijevanju namjera drugih osoba.

Dvogodišnjaci su bili podjednaki s majmunima glede fizičkih
sposobnosti, ali su ih uvelike nadmašili glede socijalnih vještina.

Čimpanze i orangutani spadaju u velike primate. Čimpanze se smatraju genetski najbližim rođacima čovjeka, dok su orangutani rodovski udaljeniji.

Ljudski mozak tri puta je veći od mozga najbližih primata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene