Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Visoki zaštitni faktori štetni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Sunčanje je štetno!". "Sunce samo šteti koži!". "Ne izlazite na sunce, jer ćete dobiti rak kože!". Naslovi i članci takvog sadržaja nas u zadnje vrijeme alarmiraju sa svih strana.

Ta navodna osvještenost javnosti odredila je promjenu odnosa općenito prema sunčanju. Mediji su napravili praktički sve da bi nas uvjerili da je zato krivo "samo sunčanje". Zbog čega se trebamo toliko bojati sunčeve svijetlosti? Da li je priroda stvarno napravila pogrešku kada nam je poklonila sunčevu svijetlost?

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Sav život na zemlji temelji se i ovisi o sunčevoj svijetlosti. Bez nje ne bi imali biljaka i života uopće. Studije o utjecaju sunčevih zraka na čovijeka su predstavljane bezbroj puta. Bez sunčevih zraka bi prestali prirodni procesi kao npr. nastajanje vitamina D, regulacija krvnog tlaka ili nivoa kolesterola, itd. Osim toga kao što je bilo već rečeno i naše mentalno blagostanje ovisi o njemu. 

Zbog navedenog je godinama unatrag "preplanulost" bila sinonim za "zdravlje". Na žalost kult pretjeranog sunčanja u proteklim godinama rezultirao je preranim starenjem kože, alergijama,raznim promjenama na koži, rakom kože. Znanstveno gledano krivac za to je "prekomjerno sunčanje", a ne sunčanje.

Nakon što je istaknuta štetna strana sunčevih zraka,nailazimo kroz godine na to da se je pretjerano izlaganje suncu pretvorilo u drugi krajni oblik - u pretjeranu zaštitu od sunčevih zraka. U zadnjem desetljeću kreme za sunčanje sadrže visoke, vrlo visoke i čak neprepusne (danas zabranjene) zaštitne filtre od UVA i UVB sunčevih zraka, koji spriječavaju nastanak opekotina i drugih neželjenih posljedica na koži.

 Manje je poznata činjenica, da manja filtracija sunčevih zraka spriječava stvaranje melanina,a samim time zaustavlja se proces stvaranja prirodnog obrambenog mehanizma kože.Prirodni obrambeni mehanizam ili prirodna zaštita kože nastat će kad joj se dozvoli. Viši je zaštitni faktor- duži period izlaganja sunčevim zrakama-duži period za aktivaciju prirodnog mehanizma kože.

Ljudski organizam ima fantastičnu osobinu, da pri "kaptaciji" ili "prodiranju" snažnijih UV zraka proizvodi melanin , koji pospješuje pigmentaciju kože a samim time tako potpomaže pri spriječavanju nastanka štete na stanice kože. Upotrebom visokih faktora naša koža ne primjećuje opasnosti, koliko dugo i u kojoj količini biva izložena snažnijim sunčevim zrakama jer ih ne osjeti! U takvom slučaju prirodni mehanizam(prirodna zaštita) je invalidan.

U zadnih nekoliko godina se razvija nova filozofija pristupa zaštite kože pred štetnim utjecajem sunčavih zraka. Usmjerena je prvenstveno u pripremu kože prije izlaganja suncu i aktivacijom prirodne zaštite kože od UVA i UVB zraka. 

Na osnovi rezultata znanstvenih istraživanja o pigmentaciji, tim švicarskih stručnjaka razvio je sastojak, koja pospješuje prirodnu zaštitu kože i priprema je za izlaganje suncu .Istraživanja pokazuju da stimulatori preplanulosti omogućuju bržu i intenzivniju preplanulost kože u kraćem vremenskom periodu izlaganja suncu.

Postignut učinak temelji se na prirodnom principu pigmentacije kože. Na taj način smanjuju se alergije,opekotine i druga ozbiljna oštećenja kože. Zadržavanje na suncu u preporučenim satima, štetno djelovanje sunca je ograničeno,a naša koža je prirodno zaštićena. Zanimljivo je da se na taj način omogućuje nanošenje puno nižih zaštitnih UVA i UVB faktora nego inače. Preplanulost je zdrava i lijepa,a da bi smo je danas postigli ne trebamo više niz neželjenih posljedica na svojoj koži, trebamo samo "prirodnu zaštitu"!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene