Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Savjeti za zdravije meso s roštilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci s University of California preporučuju nekoliko mjera za snižavanje razine kancerogenih heterocikličkih amina (HCA) u mesu pečenom na roštilju.

HCA nastaju zbog utjecaja visokih temperatura na amino kiseline koje se nalaze u mišićnom tkivu životinja.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Razina HCA u mesu se povećava proporcionalno s trajanjem termičke obrade i s visinom temperature kojoj je meso izloženo.

To znači da je mesu pečenom na roštilju razina HCA najviša,, dodaju znanstvenici.

Po njihovim riječima, razinu HCA je moguće smanjiti do 95% ako se prije roštiljanja meso djelomično termički obradi u mikrovalnoj pećnici.

Također, čestim okretanjem odrezaka prilikom pečenja je zbog održavanja niže temperature unutar mesa razinu HCA moguće smanjiti za 100%.

Mariniranjem mesa prije pečenja na roštilju u trajanju od 40 minuta je razinu HCA moguće smanjiti razinu HCA za 92 do 99%. 

Također, znanstvenici za minimaliziranje učinka HCA preporučuju da se nekoliko dana prije roštilja konzumira povrće poput brokule, kupusa, cvjetače, kelja ili šparoga jer ono sadrži spojeve koji u organizmu aktiviraju enzime zadužene za detoksifikaciju HCA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene