Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivanje bolesti iz uzorka sline

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s University of California su razvili novu metodu analize sline koja će revolucionizirati dijagnosticiranje desetaka bolesti.

Rad američkih istraživača je doveo do identifikacije ključnih proteina i genetskog materijala u slini čije promjene mogu u ranoj fazi ukazati na prisutnost bolesti kao što su različiti oblici raka, bolesti srca, neurološki poremećaji ili osteoporoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Ako dodatna testiranja potvrde preciznost nove metode moglo bi se dogoditi da za otkrivanje mnogih bolesti više ne budu potrebne analize uzoraka krvi.

Američki znanstvenici su za potrebe nove studije identificirali svih 1500 proteina prisutnih u slini zdrave osobe te su napravili popis 1,4 milijuna komadića genetskog materijala.

Tri para ljudskih žlijezda slinovnica koje svakog dana proizvedu 1,25 litara sline su povezane sa svim organima u tijelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene