Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super otkriće

Otkrili kako se regenerira rep kod guštera, a to je dobra vijest i za ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće bi moglo dati važne informacije o tome kako regenerirati udove kod ljudi.

Kada gušter izgubi svoj rep, on opet naraste. Ali kako?

Pročitajte i ovo Gorivo - 2 vrijede 14 dana Ovo su nove cijene goriva: Znatno poskupljenje, no cijena jedne kategorije ipak je zamrznuta Slika nije dostupna rast plaća nema alternative Sindikati: "Vlada se ne može ponašati kao da njeni radnici ne plaćaju režije, ne kupuju hranu i žive u nekoj drugoj zemlji"

Znanstvenici su identificirali genetski program koji izaziva rast novog tkiva nakon što gušter žrtvuje svoj rep kako bi pobjegao od predatora. Odredili su gene koji su odgovorni za regeneraciju repa, a otkriće bi moglo dati važne informacije o tome kako regenerirati udove kod ljudi, piše Huffington Post.

Za potrebe studije istraživači su pobliže proučili otprilike 23 tisuće gena pronađenih u uzorcima narezanih repova zelenih guštera. Otkrili su da je najmanje 326 gena na određenim mjestima duž svakog repa bilo 'uključeno' tijekom regeneracije, što sugerira da DNK ima genetski 'recept' za regeneraciju.

'Bili smo potpuno iznenađeni', rekao je koautor studije, doktor Kenro Kusumi, profesor na sveučilištu u Arizoni.

FOTO Pronađen 'izgubljeni svijet', ovo su njegovi stanovnici

'Očekivali smo da će cijela regeneracija biti fokusirana u vrhu rastućeg repa. Umjesto toga stanice su podijeljenje u različite 'džepove' uključujući mišiće, hrskavicu, leđnu moždinu i kožu duž cijelog repa', dodao je. A otamo bi stanice prerasle u novo tkivo kako bi se formirao novi rep.

'Regeneracija nije instantni postupak', rekla je koautorica Elizabeth Hutchins, apsolventica na sveučilištu, i objasnila kako je gušteru za regeneraciju funkcionalnog repa potrebno više od 60 dana.

Istraživači tvrde da bi njihovo otkirće moglo pomoći da se otvori put novim terapijskim pristupcima kod urođenih mana i ozljeda leđne moždine, a možda i artritisa. Gotovo svi od 326 istaknutih gena prisutni su i kod ljudi.

FOTO Otkrivena nova vrsta ribe - pronašli je na dubini na koju ne dopire svjetlo

'Kao što svatko tko boluje od artritisa zna, važan dio udova su zglobovi, koji su ublaženi određenim tipovima hrskavice. Gušteri puno te hrskavice uzgajaju u svojim regeneriranim repovima, a nadamo se da se taj proces može aktivirati za popravak artritisa kod ljudi', rekao je Kusumi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene