Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri nove vrste

FOTO Pronađen 'izgubljeni svijet', ovo su njegovi stanovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gromade kamenja na sjeveru australskog Cape Melvillea, dugo su vremena nedostupnom držale tropsku prašumu, na nekoliko stotina metara iznad morske razine. U samo četiri dana po dolasku na to mjesto, znanstvenici su pronašli tri nove vrste i otkrili taj 'izgubljeni svijet'.

Znanstvenici su po prvi put kročili na dio u potpunosti kopnom nepristupačnog dijela Cape Melvillea, na sjeveru Queenslanda u Australiji. Osim što su otkrili dosad neviđen svijet koji to područje skriva, u samo četiri dana uspjeli su primijetiti čak tri nove vrste - dvije vrste guštera te jednu žabu.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Ilustracija El Nino Gore kuće oko Melbournea, stradala je stoka, više od 2000 ljudi raseljeno, vlasti poručile: "Zabrinuti smo"

Conrad Hoskin sa Sveučilišta James Cook zajedno je s filmskom ekipom National Geographica helikopterom spušten na neistraženo područje ranije ove godine te vrlo brzo ostao zatečen onim što je pronašao.

>> FOTO Otkrivena nova vrsta ribe - pronašli je na dubini na koju ne dopire svjetlo

Najveće otkriće, bio je tropski gušter bizarnog izgleda i duljine 20 centimetara, jer je naime imao rep u obliku lista. Pronašli su i novu vrstu guštera zlatne boje te novu vrstu žabe sa smeđim pjegama. Sve tri vrste nikad dosad nisu viđene.

'Vrh Cape Melvillea je izgubljeni svijet. Pronalazak ovih novih vrsta tamo gore bilo je otkriće života. Još uvijek sam zadivljen i zatečen tim pronalaskom', rekao je za AFP Hoskin.

Plato na kojeg su stigli helikopterom, snimili su prethodno jedino sateliti, a kopnom je bio nedostupan zbog ogromnih stijena, koji su poput zidina spriječavale dolazak u taj izgubljeni svijet.

'Čim sam ugledao tog tropskog guštera znao sam da je riječ o novoj vrsti. Sve oko njega očito je bilo jedinstveno', istaknuo je Hoskin.

Tim Laman, fotograf National Geographica i istraživač sa Sveučilišta Harvard, koji se Hoskinu pridružio na ekspediciji, i sam je istaknuo kako ga je zapanjila činjenica da takva neistražena mjesta na Zemlji još uvijek postoje.

'Još uvijek postoji veliki svijet tamo vani koji treba istražiti', rekao je Laman.

Hoskin i njegov tim namjeravaju se opet vratiti na taj plato unutar narednih mjeseci, kako bi potražili još novih vrsta, uključujući puževe, pauke i možda čak manje sisavce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene