Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolekcionari ushićeni

Hitlerov stalak za pisaći pribor prodan za 310.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakreni stalak za pisaći pribor s tintarnicama s ugraviranim slovima "AH" koji je Adolf Hitler rabio pri potpisivanju Muenchenskog sporazuma u rujnu 1938., prodan je u četvrtak za 423.000 dolara (310.000 eura) na dražbi organiziranoj u Sjedinjenim Državama, priopćila je dražbovna kuća Alexander Autographs.

Svečani stalak koji obuhvaća tintarnice i urešen je nacističkim znakovljem, orlom i svastikom, ponuđen na dražbi u Stamfordu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu, kupio je kolekcionar sa zapadne obale.

Alexander Autographs je 30. studenog objavio procjenu da će stalak, za koji je nacrt, kako tvrdi, izradio sam Hitler i čija autentičnost nije upitna, postići cijenu između 500.000 i 600.000 dolara.

Na fotografijama snimljenim u prigodi potpisivanja Muenchenskog sporazuma vide se Hitler, Benito Mussolini, britanski premijer Neville Chamberlain i premijer Francuske Edouard Daladier kako stoje pokraj pisaćeg stola na kojemu je taj stalak.

Kako navodi dražbovna kuća, ljudi Johna L. McConna, poručnika američke vojske, koji su u proljeće 1945. čuvali Hitlerov privatni ured, pronašli su različite predmete u podrumu kuće u kojemu su bili pohranjeni zbog sigurnosti.

"Kao i svi američki vojnici, McConne je htio imati ratni trofej pa je prisvojio stalak i poštom ga poslao ocu u Teksas", rastumačili su voditelji dražbe.

Pročitajte i ovo Rasprodaja državnih automobila - 2 PRODAJE DRŽAVA Kako do Jaguara X-Type za manje od 1500 kuna? Nekadašnja perjanica engleske autoindustrije jedno je od vozila koja idu na javnu dražbu Javna dražba automobila ovog vikenda (Foto: Trcz.hr) Auti već od tisuću kuna Navali, narode! Država ovog vikenda rasprodaje automobile, pogledajte što se sve nudi

HINA
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene