Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor magazina TIME

FOTO Ovo su genijalci koji su prije tridesete promijenili svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki magazin 'TIME' odabrao je najuspješnije mlade ljude koji su inovativnošću promijenili svijet u polju tehnologije, znanosti, kulture, obrazovanja, sporta, energije...

1) Brandon Stanton (29)

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik PR FORTARDE Bitcoin u porastu: Je li se kriptovaluta probudila iz sna?

Brandon je tvorac jednog od najpopularnijih blogova ‘Humans of New York’, a njegova istoimena kompilacija fotografija postala je bestseller New York Timesa. Ideju o toplim ljudskim pričama koje je ovaj ulični fotograf zabilježio fotoaparatom, preuzeli su mnogi diljem svijeta, tako da nije novost ukoliko naletite na različite inačice same ideje, poput: ‘Humans of London’, ‘Humans of Chicago’, ‘Humans of Paris’, pa čak i ‘Humans of Zagreb’.

2) Michael B. Jordan (26) i Ryan Coogler (27)

Jordan je zamijećen po ulogama u TV serijama ‘The Wire’ i ‘Friday Night Lights’, ali je također ove godine ostvario preokret u karijeri u ulozi Oscara Granta, 22-godišnjeg crnca koji biva upucan na stanici od strane policije u Oaklandu, državi Kaliforniji. Priča filma ‘Fruitvale Station’ temeljena je na istinitom događaju, a radi se o prvome filmu redatelja Ryana Cooglera. Film je zamijećen na poznatim filmskim festivalima, od kojih se posebno ističu Sundance filmski festival , te onaj u Cannesu.

3) Eleanor Catton (28)

Novozelanđanka, rođena u Londonu, osvojila je ove godine prestižnu ‘Man Booker’ nagradu za knjigu inspiriranu fantastikom 19. stoljeća – ‘The Luminaries’. Time je postala najmlađa spisateljica koja je dobila ovakvu nagradu, a njezina knjiga od 832 stranice, ujedno je i najdulja knjiga koja je dobila ovakvu nagradu.

4) Shiza Shahid (24)

Shiza Shahid izvršna je direktorica tvrtke ‘The Malala Fund’ koju je osnovala s kolegicom Malalom Yousafzai, pakistanskom tinejdžerskom aktivisticom koja je ubijena tijekom pokušaja atentata od strane Talibana zbog njezine javne kampanje o pravu djevojaka na obrazovanje.

5) Tammy Tibbetts (27)

Predsjednica i osnivačica ‘She’s the First’, Tammy Tibbetts, strastveni je zagovaratelj podizanja svijesti čitave zajednice o zemljama u razvoju, podržavajući obrazovanje djevojaka i žena. Od svoga osnutka u 2009. godini, projektom je pomogla stotinama djevojaka u više od 10 zemalja kako bi postale prve u svojim obiteljima koje su stekle srednjoškolsko obrazovanje.

Bogati i uspješni - a mlađi od 30 godina!

6) Kristen Titus (29)

Izvršna direktorica projekta ‘Girls Who Code’, Kristen Titus, zalaže se za spolnu ravnopravnost po pitanju programera u IT svijetu, smatrajući kako i žene mogu biti itekako dobre programerke. Projektom nastoji tinejdžerkama predstaviti sve prednosti informatičkih znanosti, odnosno zainteresirati ih za poslove za kojima postoji velika potražnja na tržištu.

7) Leslie Dewan (28)

Leslijin 'Waste-Anhilating Molten-Salt Reactorkoristi otpadne tvari kao pogonsko gorivo, a isti bi mogao imati veliki utjecaj na energetski sektor. Inovativni dizajn koji je Leslie osmislila s kolegom koji bi uskoro trebao diplomirati na MIT-u ('Massachusetts Institute of Technology'), kombinira nuklearne materijale s rastaljenom soli kako bi proizvela reakcije i smanjila količinu otpada.

8) Ann Makosinski (15)

Ann je osmislila 'The Hollow Flashlight' i istime pobijedila na ‘Google Science Fair’ natjecanju za dizajn u 2013. godini. Patent je izrađen od tzv. ‘Peltier pločica’ koje proizvode energiju, a kada se jedna strana zagrijava, druga ostaje svježa. Koristeći samo toplinu dlanova za energiju, ova kanadska tinejdžerka osmislila je svjetiljku koja može proizvesti neprekidan snop LED svjetlosti do 20 minuta.

9) Danielle Fong (26)

Danielle je osnivačica i glavna znanstvenica tvrtke ‘LightSail Energy’. Radi se o sustavu za pohranjivanje komprimiranog zraka kojim bi se mogao riješiti problem intermitentnosti s kojim se susreću vjetrenjače i solarne elektrane u slučaju da nema energije, odnosno vjetra ili ukoliko je mrak. Njezino rješenje je u pohranjivanju energije koja bi se mogla kasnije koristiti u obliku komprimiranog, čistog zraka.

10) William Kamkwamba (26)

S 14 godina, William je osmislio i izgradio vjetrenjaču koristeći staro željezo koje je stvaralo elektičnu energiju i donosilo vodu njegovom domu u selu Malawi (jugoistočna Afrika). Pozornost na zaradu od njegovog projekta, inspririralo je mnoge projekte diljem sela. Njegova priča sažeta je u nagrađivanom filmu ‘William and the Windmill’.

Uspješni Hrvati koji nas predstavljaju u Europskoj uniji!

11) Fred Ehrsam (25)

Napustio je Wall Street kako bi postao jedan od osnivača Coinbasea, sustava internetskog plaćanja s misijom stvaranja popularne virtualne valute – Bitcoin, jednostavnije za korištenje.

12) Withelma ‘T’ Ortiz Walker Pettigrew (24)

Withelma je provela 18 godina u udomiteljskom sustavu, preživjevši seksualno zlostavljanje, neuspjela udomljavanja, grupne domove i zdravstvene ustanove, ali je unatoč teškom djetinjstvu razvila platformu kako bi pomogla drugima. Danas je vrlo priznata u svijetu kao zagovornica mladih i koristi osobno iskustvo kao žrtva seksualnog zlostavljanja kako bi pomogla u informiranju grupa, počevši od Google-a, pa sve do američkog Kongresa o potrebi za zaštitom najranjivijih u zajednici.

13) Alexander McLean (28)

Za vrijeme boravka u Ugandi kao student Sveučilišta u Nottinghamu, Alexander je bio dirnut siromašnim uvjetima zatvorenika i razvio je ideju za bolje uređenje njihovih objekata - 'African Prisons Project' (APP). Do danas je APP obnovila brojne klinike, izgradila knjižnice i razvila edukacijske programe u zatvorima diljem Ugande, Kenije, Sierra Leone i Nigerije.

14) Ezra Klein (29)

Ezra Klein danas je oslonac za online izdanje 'Washington Posta', no još prije toga bio je Postov mladi genijalac. Kao prvi full-time politički bloger u 2009. godini postao je jedan od najpopularnijih samostalnih blogera.

15) Laurenellen McCann (26)

Laurenellen je izvršna direktorica radijske emisije ‘The Good Fight with ben Wikler’ koja je hibrid između radijske emisije ‘This American Life’ i emisije duhovitog američkog voditelja Stephena Colberta.

Nova Shift konferencija: Gosti uspješni tech poduzetnici i inovatori

16) Vivian Graubard (24)

Vivian je savjetnik glavnom tehnologijskom direktoru Bijele kuće, u novome uredu koji je Barack Obama osnovao kako bi unaprijedio Vladinu uporabu tehnologije.

17) Teddy Goff (28)

Goff je bio voditelj skupine za digitalnu strategiju koja je zaslužna za dvostruki odabir predsjednika Obame na izborima tako što je povezao političarevu publiku na internetu.

18) Kristen Soltis Anderson (29)

Kao potpredsjednica u ‘The Winston Group’, republikanske anketne i konzultantske tvrtke, Anderson je zagovornica korištenja novih vrsta podataka za ocjenjivanje javnoga mnijenja.

19) Arthur Zang (26)

Kamerunski inženjer osmislio je medicinski tablet koji bi mogao spasiti živote diljem ruralne Afrike i šire. Njegov izum ‘Cardiopad’ omogućava pacijentima da u udaljenim i ruralnim područjima obave preglede i dobiju rezultate bežičnim putem, kako bi im se pojasnili nalazi te kako bi uštedjeli na skupome putu u obližnji grad na pretrage.


20) Ludwick Marishane (23)

Ludwick je razvio antibakterijski i bio-razgradivi gel za čišćenje lica i tijela za čiju uporabu nije potrebna voda. Za stanovnike u selu iz njegove rodne Južne Afrike, gdje je teško pronaći vodu, radi se o itekako značajnom izumu.

Osam stvari koje rade upješne osobe!

21) Jack Andraka (16)

Za njega se često vežu usporedbe s Steveom Jobsom ili Markom Zuckerbergom, čak i prije nego je završio srednju školu. Ovaj tinejdžer iz Marylanda osmislio je dijagnostički test za pankreatski tumor koji bi mogao odigrati veliku ulogu u utrci za lijekom protiv ove opake bolesti.

22) Brittany Wenger (19)

Brittany je osvojila 2012. godine Googleovu glavnu nagradu za znanost za svoju ideju o ‘umjetnom mozgu’ kako bi otkrila rak dojke putem jednostavnijeg postupka koji bi mogao biti pouzdaniji od trenutne procedure biopsije.

23) Taylor Wilson (19)

Wilson je razvio jeftini detektor radijacije za korištenje u borbi protiv terorizma, ali je također proveo i istraživanje na temelju medicinskih izotopa za liječenje protiv raka, te postao jedan od najistaknutijih zagovornika korištenja nuklearne energije kako bi se na siguran način zadovoljile svjetske potrebe za opskrbom energije.

24) Ronda Rousey (26)

Ronda je prva žena u povijesti koja je novo lice ‘Ultimate Fighting Championshipa’ (UFC). U povijesnom UFC meču pobijedila je svoju suparnicu Liz Carmouche, u veljači ove godine. Posebna je i po tome jer je zaštitno lice u različitim komercijalnim kampanjama zahvaljujući svojim atletskim vještinama.

25) Parker Liautaud (19)

Polarni istraživač i Yale-ov student, skijao je sve do Sjevernog Pola čak tri puta kako bi istražio i skrenuo pozornost na klimatske promjene. Plan mu je postići rekord u svome putovanju na Sjeverni Pol prije svog 20. rođendana.

Njihovu uspješnu inovaciju traže u cijelom svijetu

26) James Beshara (27) i Khaled Hussein (29)

Web stranica ‘Crowdtilt’, osnovana 2011. godine od strane ovog dvojca, plijeni pozornost mnogih zbog činjenice da omogućuje crowdfunding jednostavnijim i privatnijim. U usporedbi sa sličnom stranicom ‘Kickstarter’, stranica omogućuje ljudima da financijski podrže bilo što, od projekata koji su još uvijek u razvoju, do pokreta društvenog interesa.

27) Evan Spiegel (23) i Bobby Murphy (25)

Ovaj duo sa stanfordskog Sveučilišta, osmislio je ‘Snapchat’, odnosno servis za razmjenu fotografija. Navodno su odbili Facebookovu ponudu od 3 milijarde dolara, nakon čega su ih mnogi otpisali. Ipak, servis je i dalje vrlo popularan i omiljen od strane korisnika u dobi od 18-29 godina koji na dan podijele i do 400 fotografija.

28) Matt Mullenweg (29)

Softver za Open-Source web stranice osmislio je Matt Mullenweg kada je još bio student na fakultetu i nazvao ga ‘WordPress’. Danas je ovo jedan od najučestalije korištenih Content Management sustava na Internetu.

29) Kevin Systrom (29)

U samo tri godine, njegov 'Instagram' izrastao je u jednu od najpopularnijih aplikacija za razmjenu i objavu fotografija, a nedavno je i kupljen od najpopularnije društvene mreže – Facebooka.

30) Nate Weiner (29)

‘Pocket’ aplikacija, koja danas broji i do 10 milijuna korisnika diljem svijeta, obavezna je aplikacija 21. stoljeća za sve ljubitelje čitanja. Aplikacija omogućava najbolju uslugu za sve one koji žele sačuvati određen sadržaj na više platformi i pročitati ga kasnije na bilo kojem uređaju ili platformi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene