Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova zvijezda Europe

Uspješni Hrvati koji nas predstavljaju u Europskoj uniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u Bruxellesu je na svojim službenim Internet stranicama najavila ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju kroz priče o uspjesima naših ljudi iz različitih djelatnosti.

Na naslovnici stranice Europske komisije tako se uz priču o sportašici Blanki Vlašić, glumicama Zrinki Cvitešić i Neri Stipičević, književnici Slavenki Drakulić, filmskom režiseru i scenaristu Ognjenu Sviličiću, našla priča o znanstvenim postignućima 'Ruđerovca' dr. Roberta Vianella u području razumijevanja neurodegenerativnih bolesti, ostvarenim kroz vrlo uspješnu višegodišnju suradnju s grupom dr. sc. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povodom ulaska u EU Milanović uživo za Sky News: Ulazak u eurozonu naša je obveza Slika nije dostupna Hrvatska broji sate do ulaska u EU, slavi se diljem zemlje! UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletjeli i Nikolić i Dačić

>> Hrvatska studentica koja će održati govor u Europskom parlamentu!

Kao povod ovom izuzetnom priznanju poslužili su znanstveni rezultati dr. sc. Roberta Vianella, višeg znanstvenog suradnika u Zavod za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, na području rasvjetljavanja bioloških procesa u ljudskom mozgu odgovornih za nastanak i razvoj poremećaja poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingtonove bolesti te mnogih oblika depresije, koji danas predstavljaju rastući i uglavnom neizlječiv problem za zdravstvo u svijetu s čestim smrtnim posljedicama unutar 7–12 godina od inicijalne dijagnoze. Odmah nakon kardiovaskularnih bolesti i tumora, neurodegenerativne bolesti predstavljaju treći najčešći uzrok smrti u svijetu, a troškovi liječenja u svijetu procjenjuju se na više od bilijun američkih dolara godišnje – iznos tri puta veći od troškova liječenja tumora.

Ostvareni znanstveni rezultati realizirani su prvenstveno kroz dva FP7–PEOPLE projekta koje je dr. Vianello dobio na natječajima europskog Sedmog okvirnog programa (FP7), a za koje je već primio dva priznanja Europske komisije: nagradu "50.000-ti Marie Curie stipendist" u prosincu 2010. godine te priznanje "Marie Curie uspješna priča" u travnju 2012. godine. Ovo novo priznanje Europske komisije najbolje govori u prilog kvaliteti, prepoznatljivosti i širokoj važnosti dosadašnjeg rada dr. Vianella u ovom području istraživanja, koje bi trebalo potaknuti multidisciplinarna istraživanja u svrhu unaprjeđenja kvalitete života oboljelih od ovih progresivnih poremećaja, posebice zbog činjenice da su svi postojeći lijekovi vrlo ograničeni i liječe isključivo simptome, a ne uzrok bolesti te je njihova primjena povezana s nizom neželjenih nuspojava.

"Nadamo se da će naše spoznaje i daljnji rad na ovoj tematici poboljšati znanje o neurodegeneraciji te dugoročno unaprijediti kliničku neurologiju kroz razvoj novih i efikasnijih terapija protiv mnogih neurodegenerativnih bolesti", rekao je dr. Vianella.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene