Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen mit

FOTO Upravo gledate u...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenike je iznenadila neobična kombinacija njihove puti i očiju...

Genetsko testiranje otkrilo je da je lovac-sakupljač, koji je prije 7.000 godina živio na području Španjolske imao neobičnu kombinaciju tamnije puti i plavih očiju. Znanstvenicima je otkriće došlo kao iznenađenje, jer se dosad pretpostavljalo kako su rani stanovnici Europe bili svijetle puti, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Ilustracija Pokopan je Majka pronašla ljudsku kost u sinovoj kolekciji: Kada su otkrili kome pripada, uslijedio je šok

Istraživanje koje je dovelo do tog otkrića predvodio je Institut za evolucijsku biologiju u Barceloni i objavljeno je u časopisu Nature. "Naše objašnjenje je to da se svijetlija koža razvila znatno kasnije nego što se to prije mislilo", istaknuo je dr. Carles Lalueza-Fox, voditelj studije.

Evolucija kakvu poznajemo pod upitnikom?

Testiranje je provedeno nad dva skeleta, koji su ostali očuvani u planinskoj pećini na sjeverozapadu Španjolske i koji su pronađeni 2006. godine. Znanstvenici su iz tih skeleta uspjeli izvući DNK, točnije iz jednog zuba.

Znanstveni tim otkrio je i kako su rani Europljani bili genetski usko srodni s ljudima u Švedskoj i Finskoj.

Znanstvenici su dosad vjerovali kako su rani Europljani postali svjetloputi ubrzo nakon migracije iz Afrike U Europu prije otprilike 45.000 godina. "Očito je da to nije slučaj, jer je ovaj tip bio u Europi 40.000 godina i još uvjek je imao tamu kožu", istaknuo je Lalueza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene