Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cyber prijevara

Potajice upali u stotine tisuća računala i 'klikali' umjesto korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Americi je razotkrivena velika cyber prijevara u sklopu koje je potajice zaraženo više stotina tisuća osobnih računala u svim dijelovima svijeta. Svim korisnicima trebala bi stići obavijest da mogu preuzeti alat za čišćenje od virusa.

Nakon gotovo godinu dana duge istrage, Microsoft je u suradnji s tvrtkom za računalnu sigurnost Symantec stao na kraj milijune dolara vrijednoj prijevari u sklopu koje je virusima zaraženo više stotina tisuća kompjutora. Riječ je o tzv. botnetu koji je potajice uspio instalirati zloćudne programe na privatna računala diljem svijeta i tako u većoj ili manjoj mjeri preuzeti kontrolu nad njima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura

>> Pentagon zapošljava hakere i priprema se za cyber rat!

Korisnici uglavnom nisu primijetili da se išta čudno događa. Prijevara se ponajprije sastojala u tome da bi se na najpopularnijim tražilicama poput Googlea pri vrhu rezultata pretrage pojavljivali linkovi na stranice s kojima su kriminalci bili financijski povezani, a koje su ostvarivale zaradu na temelju podataka o broju posjeta. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva povezivanja svih računala u mrežu pomoću koje su bili izvedeni napadi ili pak masovno klikanje po nekim web stranicama ne bi li se stvorio dojam velike posjećenosti.

U pratnji saveznih američkih policajaca, Microsoftovi i Symantecovi tehničari su upali jučer u prostorije jednog podatkovnog centra u New Jerseyju te su isključili nekoliko servera pomoću kojih je čitava operacija vođena. 'Mislim da smo ih sve pogasili, ali vrijeme će pokazati je li još što ostalo', rekao je Richard Boscovich iz Microsofta, a prenosi Yahoo News.

Zasad nije poznato kolika je novčana šteta od ove prijevare, ali procjenjuje se da je milijunska.

U posljednjih nekoliko godina već je bilo sličnih akcija protiv cyber kriminalaca, no ova uključuje i jednu novost. Naime, svi korisnici zaraženih računala dobili su besplatan antivirusni alat koji bi ih trebao očistiti od zloćudnog softwarea. Obavijest o tome automatski bi se korisnicima trebala pokazati prilikom uobičajene pretrage interneta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene