Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igre postaju društvenije

Društveni mediji postaju neizostavan dio video igara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od tema na RoNewMedia konferenciji koja će se u svibnju održati u Bukureštu bit će utjecaj društvenih medija i mobilnih uređaja na budućnost video igara

Razvoj i popularnost društvenih medija i pametnih telefona posljednjih su godina promijenili način poslovanja na mnogim tržištima, a jedno od njih jest i tržište video igara.

Pročitajte i ovo damconf pr 5. DAMconfa Još samo 9 karata za DAMconf radionice Slika nije dostupna Za vrijeme sjednice OTKRIVEN Parlamentarac dva sata igrao Candy Crush Saga

Na početku su video igre igrali samo jedna ili dvije osobe u istoj sobi, a internet i multiplayer igre pokazali su da korisnicima nije više toliko bitna snažna grafika u igrama, već traže nešto puno više – ljudsku interakciju, a tu u igru ulaze Facebook i kompanije poput Zynge koja stoji iza popularnog FarmVillea.

Philip Macartney iz SG Gaminga smatra da je upravo 'društvenost' video igara puno toga promijenila za developere i izdavače video igara, kao i za same gamere. Danas tako svi gledaju kako unijeti društveni element u igre, što je u nekim slučajevima uvelike poboljšalo iskustvo i uživanje u video igrama, ali nekad ga je i pokvarilo.

Macartney smatra kako danas društveni element mora postojati u svakoj video igri, ali upozorava da developeri ne smiju samo ciljati na viralnost u igrama, tj. gledati kako se nešto iz igre može podijeliti s drugim korisnicima, već se moraju koncentrirati na to zašto bi se neki sadržaj dijelio, tj. kakvu to koristi donosi samim gamerima.

O povezanosti video igara s društvenim medijima Macartney će govoriti na RoNewMedia konferenciji koja će između 16. i 18. svibnja održati u Bukureštu i kojoj je partner medijska korporacija CME.

Osim društvenih medija, još jedan element koji uvelike utječe na tržište video igara jest mobilnost – broj pametnih telefona na svijetu premašio je jednu milijardu te oni postaju sve snažniji i moćniji, a u današnjem 'aplikacijskom okruženju' kompanije poput Rovia koji stoji iza popularnih Angry Birdsa namjeravaju pokoriti sve dostupne platforme i na taj način zavladati tržištem video igara.

Najveći problem ovim kompanijama predstavlja naplata te postoji nekoliko načina na koji developeri mobilnih igara mogu zaraditi. Jedan od njih jest, naravno, prodaja samih igara, no ovaj je model uspješan samo za već neke poznate kompanije poput Electronic Artsa koje na mobilne uređaje prebacuju već poznate igre na koje su korisnici navikli na konzolama i osobnim računalima.

Dominik Lobo iz Orangea, koji će također nastupiti na RoNewMedia konferenciji kaže da je sve popularniji i tzv. 'freemium' model – igra se može skinuti besplatno, no s ograničenim funkcijama, a korisnici koji žele puno iskustvo ili ako žele brže prolaziti nivoe, moraju platiti određenu svotu.

Jedan od načina na koji kompanije zarađuju jest i putem mobilnog oglašavanja pri čemu su igre besplatne, ali se unutar njih prikazuju oglasi, dok igre bazirane na društvenim mrežama zarađuju prodajnom virtualnih predmeta koji se plaćaju pravim novcem.

Koliko je takav način zarade popularan najbolje možemo vidjeti iz primjera Zynge koja je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježila prihod od 321 milijuna dolara, što je 32 postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Više informacija o RoNewMedia konferenciji potražite ovdje.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene