Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV u Poljskoj

Dramatični sati u kojima su strahovali da je počeo Treći svjetski rat: Sve oči bile su uprte u malo mjesto na granici

Aktualno Galerija U mjesto Przewodow pala je raketa U mjesto Przewodow pala je raketa Foto: Afp Život s ratom u susjedstvu - 3 Život s ratom u susjedstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život s ratom u susjedstvu - 2 Život s ratom u susjedstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život s ratom u susjedstvu - 1 Život s ratom u susjedstvu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Federico Viola, vlasnik poljoprivredne tvrtke Galerija 1/12 >>
Istraga o padu projektila u poljskom gradiću Przewodow još traje. Svima koji žive uz granicu nije svejedno, ali nadaju se kako se incident poput ovoga neće ponoviti.

Geopolitička zbivanja u posljednjih godinu dana u potpunosti su poremetila do sada miran život krajnjeg istoka Poljske. Kraj je ruralan, tu je bilo mirno i ugodno živjeti, a onda su dospjeli u fokus svjetske javnosti.

"Već smo se naviknuli na sve što se događa. Od 24. veljače ove godine, kada je izbio sukob u Ukrajini. U početku smo nekoliko mjeseci prihvaćali ukrajinske izbjeglice, samo smo bili potpuno posvećeni pomoći Ukrajincima, jer smo imali dvije prihvatne točke. U ovoj općini postoji granični prijelaz", pojasnio je regionalni načelnik Grzegorz Drewnik reporteki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac.

Prije izbjeglica bili su tu i migrati koji su stizali iz Bjelorusije, a sada i projektili.

Za maleno mjesto Przewodow malo bi tko vjerojatno čuo izvan Poljske da nisu postalo kolateralna žrtva rata u Ukrajini. U poljoprivrednom kompleksu, život je izgubilo zbog zalutalog projektila, dvoje ljudi.

Poljoprivredna tvrtka na koju je pao projektil u vlasništvu je Talijana s poljskom adresom. Federico još ne može doći k sebi.

"Za mene je zvati ovo prijateljskom vatrom jako teško. Izgubili smo dvojicu radnika. Ne znam što reći. Nismo to očekivali, apsolutno ne na ovome mjestu. Iako smo blizu granice, želimo se osjećati sigurno", priznaje vlasnik poljoprivredne tvrtke Federico Viola.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Broje nove žrtve Šokantne snimke uništavanja ukrajinskih gradova: "Kako preživljavamo? Ništa nam drugo ne preostaje..."

Dvojica poginulih radnika, kaže, bili su mu kao obitelj, s njime su više od 22 godine. Maleno mjesto uz Ukrajinsku granicu još je uvijek potpuno blokirano.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Čiji je projektil? Što je pokazala istraga o padu projektila u Poljskoj? Duda: "Ne mogu to usporediti sa stanjem u Hrvatskoj"

"Strašno je što su dvije osobe poginule, ali osjećamo i olakšanje što nije riječ o oružanom sukobu. Jer u prvim satima nakon što se sve ovo dogodilo bojali smo se da je počeo Treći svjetski rat. Drago nam je što nije tako i nadamo se da će se potvrditi hipoteze kako je riječ samo o slučajnosti", zaključio je Drewnik. Nadaju se i da se više nikad neće ponoviti.

 

Više o životu u poljskom gradu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene