Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 minuta nakon cijepljenja

Još jedna reakcija na Pfizerovo cjepivo: Zdravstvena radnica doživjela nešto slično anafilaktičkom šoku

Cjepivo protiv koronavirusa
Cjepivo protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr
Zdravstvena djelatnica američke savezne države Aljaske doživjela je alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa koje proizvode Pfizer i BioNTech.

Zdravstvena djelatnice srednje životne dobi doživjela je alergijsku reakciju u utorak, 10 minuta nakon što je cijepljenja protiv koronavirusa, iako prije toga nije imala problema s alergijama, objavio je New York Times.

Pročitajte i ovo Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Gubimo ogroman novac Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist" Ilustracija Bez dozvole "Kopirali su našu tehnologiju": Moderna tužila Pfizer, traže odštetu

Alergijska reakcija djelatnice navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene djelatnice u Velikoj Britaniji, koje su također primile Pfizerovo cjepivo.

Doktor Lindy Jones, koji vodi odjel hitne pomoći u bolnici u Aljasci u kojem radi djelatnica koja je imala alergijsku reakciju, za New York Times je rekao da će iz bolnice biti otpuštena u srijedu, tj. u četvrtak ujutro po hrvatskom vremenu, te da je još uvijek "entuzijastična" zbog toga što je primila cjepivo.

Predstavnik Pfizera ovaj incident zasad nije komentirao.

Za razliku od ovog slučaja, gdje nema povijesti alergija, osobe koje su u Velikoj Britaniji reagirale na cjepivo alergične su na jaja, odnosno određene lijekove. One su se u međuvremenu oporavile.

Zbog tog je slučaja britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu skrb (MHRA) objavila da građani koji imaju povijest jakih alergijskih reakcija do daljnjega neće primati Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv koronavirusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene