Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zima zima, zube ima

Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni?

Aktualno Galerija Vrijeme u svijetu; ilustracija - 4 Vrijeme u svijetu; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vrijeme u svijetu; ilustracija - 3 Vrijeme u svijetu; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrijeme u svijetu, ilustracija - 2 Vrijeme u svijetu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Aktualne vremenske (ne)prilike mnoge su Europljane iznenadile. Kako se sa zimskim vremenom nose Nijemci, Englezi i Rusi istražio je Dnevnik Nove TV.

Snijeg i hladnoća paralizirali su brojne gradove. Njemački promet je u kolapsu, a mnogi putnici i dalje zarobljeni u zračnim lukama.

Temperature u Sibiru pale su ispod -50, a Moskva je završila pod rekordnim snijegom.

Iza pitoresknih prizora vreba prometni kolaps. Snijeg, mraz i poledica glavni su neprijatelji njemačkih prometnica. Ulice Münchena su pod debelim slojem snijega. Na mukama su vozači automobila, bicikala, ali i pješaci.

Javni prijevoz diljem južne Njemačke većinom ne vozi, a onaj koji vozi itekako kasni.

Većina letova iz Münchena je otkazana. Aviokompanije mole putnike da ne dolaze osim ako su sigurni da im let nije otkazan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pravila Velike novosti vezane za vozačku dozvolu: Pogledajte što se sve mijenja

Pročitajte i ovo Strava u Makedoniji; ilustracija - 2 Strava u Sjevernoj Makedoniji Vanju (14) su oteli zbog novca, no otmičar se uspaničio i upucao je: "Pomalo nam je nejasno..."

Kaos za vozače, ali i nestanak struje u tisućama domova i diljem sjevera Engleske.

"Nikada u 60 godina nismo vidjeli ovakav snijeg. U prošlosti je bilo stvarno dubokog snijega, navodno u 60-ima prema mom tati koji ima 82 godine. Ali da, ovo je bez presedana", rekao je stanovnik Grizedalea u Engleskoj.

Uz zimske službe pomažu i mještani. Zbog prekida struje i grijanja mnogi su planirali otići, ali zaleđene ceste su ih spriječile.

"Uspjela sam upaliti svoj plamenik na drva. Imamo peći na drva u kući jer osim toga grijanje ne radi, ali to znači da ima malo topline i mogu prokuhati vodu za ljude", priznala je stanovnica Grizedalea.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović prosvjed svinjogojaca Ekstremisti na relaciji Banski dvori-Pantovčak: Premijer i Plenković častili se novim epitetima

Snježne mećave prekrile su Moskvu s rekordnim oborinama i zaustavile zračni promet. U jednom je danu palo više od 35 cm snijega. No, na snijeg navikli Rusi, ipak su u čudu.

"Ovakav snijeg nisam vidijela 20 godina, zapravo uopće u životu", izjavila je Tatiana iz Moskve. 

"Voljela bih da oprema za čišćenje snijega malo bolje radi, da se ulice malo bolje čiste. Ali općenito nas snijeg veseli", rekla je njezina sugrađanka Irina.

Jedan od najhladnijih gradova na svijetu, Jakuts probudio se na -56 stupnjeva. Neprikladno odjevena osoba na toj se temperaturi može smrznuti za manje od 5 minuta.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene